Штит на југу Румуније

Елементи америчког антиракетног штита налазиће се у војној бази на југу Румуније, рекао председик те земље Трајан Басеску. Систем обезбеђује највиши степен безбедности у историји земље, оценио Бесеску.

Председник Румуније Трајан Басеску рекао је, на седници Врховног савета одбране, да ће део америчког антиракетног штита бити размештен у војној бази на југу земље.

Басеску је навео да ће база Девеселу, у жупанији Олт, и даље бити румунска база и њен командант биће румунски официр, док ће Американци у тој бази имати од 200 до 500 својих војника.

Амерички антиракетни систем обезбеђује Румунији највиши степен безбедности у историји земље, оценио је Басеску. Румунски председник је истакао да је реч о одбрамбеном антиракетном штиту који "није уперен против Руске Федерације".

Државни секретар румунског Министарства спољних послова Богдан Ауреску и заменица државног секретара САД Елен Тошер, заједно са представницима војске, разговарају са властима жупаније Олт о размештању елемената антиракетног штита.

Трајан Басеску је изјавио и да је САД тражио од Румуније приступ црноморском аеродрому Когалничеану и луци Констанца за транзит америчких трупа према Авганистану и Ираку, што је Врховни савет одбране одобрио.

Басеску је додао и да у Румунији није повећана опасност од терористичких напада.

Председник Румуније се састао са заменицом америчког државног секретара САД, са којом је разговарао о стратешком партнерству две земље.

Басеску је том приликом рекао да је убиство вође Ал Каиде Осаме бин Ладена "велики успех америчке владе и врло значајан тренутак у контексту збивања у арапским земљама".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи