Читај ми!

Бин Ладенова балканска турнеја

Осама бин Ладен боравио осамдесетих у Загребу и Београду, где је за 100 милиона долара купио оружје за Авганистан, али и станове у Загребу, пише хрватски "Вечерњи лист", позивајући се на службену "Забелешку" ондашње Савезне дирекције за промет робе.

Према тајним докуметима Савезне дирекције за промет робе (СДПР) некадашње Југославије, Осама бин Ладен је 1986. године боравио у Загребу и Београду, због куповине оружја за 100 милиона долара, пише Вечерњи лист.

У документима се до јуче најтраженији терориста данашњице описује као 29-годишњак, пријатног изгледа и пристојног понашања, који се младалачком идеологијом, помоћу породичног новца, залаже за борбу против совјетске окупације из Авганистана, наводи хрватски лист.

Договор Бин Ладена и Југославије био је, како наводи лист, постигнут после уплате 100 милиона долара у загребачкој експозитури "Беобанке".

Бин Ладену је из ријечке луке до Карачија у Пакистану, а одатле до Авганистана испоручено најмодерније наоружање које је тражио.

Такође, у време рата у БиХ, пише Вечерњи лист, Осама бин Ладен је преко хуманитарне организације "Мовафак", чије је седиште било у Загребу, а чији је директор био Суданац Ал Обид, слао борце и новац за рат у БиХ.

У међувремену је Ал Обид ухваћен и одведен у затвор "Гвантанамо" као припадник Ал Каиде.

Преко исте организације, Бин Ладен је купио у загребачком насељу Боровје шест станова, чији су власници непознати, тврди Вечерњи лист.

"Војна тајна"

О боравку Осаме бин Ладена у ондашњој Југославији Вечерњи лист је опширно писао 9.1.2010. године, позивајући се на документ Савезне дирекције за промет робе (СДПР) из 1986. године, који је у власништву листа.

У том документу, под назнаком "Војна тајна!" и "Строго поверљиво!" потанко се описује нимало туристички боравак, тада 29-годишњег Осаме бин Ладена у бившој Југославији.

У СДПР-овој "Забелешци о разговору са странцима" стоји како су, 25. јуна 1986. године, у њихове просторије ненајављено стигла три странца, Фатхи Мохамед Али, функционер у покрету отпора Авганистана против СССР-а, Осман Калдирим, турски држављанин који живи у САД, и Осама бин Ладен, држављанин Саудијске Арабије.

Као разлог њихове посете наводи се заинтересованост за куповину ширег асортимана модерног оружја, с којим би се лакше супротставили моћној совјетској сили у Авганистану.

Лист даље наводи, позивајући се на "Забелешку", да је финансијски део трансакције, уплата 100 милиона долара, обављен у загребачкој филијали "Беобанке".

Бин Ладен је, потом, отпутовао у Београд, па у фабрику оружја у Чапљини, где је покушао да набави бојне отрове, који су се производили у Потоцима, код Мостара.

По тврдњама војног обавештајца из тог времена, та му жеља није била испуњена, зато што је став Југославије био да се бојни отрови продају искључиво државама, а не организацијама и покретима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи