Читај ми!

Месић: Хаг индиректно пресудио Туђману

Пресуда хрватским генералима у Хагу је индиректна пресуда Фрањи Туђману, оценио Стјепан Месић. Тек када рашчистимо с ратним злочинима и њиховим починитељима, моћи ћемо рећи ко су били хероји, сматра Месић.

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић сматра да је пресуда двојици хрватских генерала Анти Готовини и Младену Маркачу, оптуженим за ратне злочине у акцији "Олуја", индиректна пресуда првом хрватском председнику Фрањи Туђману, његовом министру одбране Гојку Шушку и најужем кругу вођства око њих.

Месић је у разговору за подгорички протал Аналитика нагласио да "пресуда у Хагу не доводи у питање суштинску оправданост домовинског рата".

"Сигуран сам да пресуда ни на који начин не доводи у питање нити домовински рат, нити његов карактер. Наравно, има оних који из мотива који су само њима добро знани - мада их није тешко ни докучити - настоје манипулирати са пресудом, представити је као пресуду Хрватској и домовинском рату...", истакао је Месић.

Међутим, рекао је да је, ипак, изненађен висином изречене казне хрватским генералима.

"Та казна је виша него што сам претпостављао. Али, морам да кажем да свакако нисам припадао онима који су очекивали да ће Готовина, после пресуде, изаћи из Хашког затвора", каже бивши хрватски председник.

"Тек када рашчистимо с ратним злочинима и њиховим починитељима, моћи ћемо рећи ко су били хероји рата. А да их је било, то је сигурно", истиче Месић.

Поводом оптужби да је он доставио Хашком трибуналу транскрипте са састанка на Брионима, Месић је рекао да се тако пажња јавности поново настоји скренути са онога што се догодило на онога - или оне - који су на то што се догодило упорно упозоравали.

"Најкраће речено: делима, још смо увек заробљеници своје прошлости. То је стање које треба што при и у потпуности окончати", закључио је Месић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи