Читај ми!

Сећање на жртве Јасеновца

Полагањем венаца на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској одата је пошта жртвама концентрационог логора Јасеновац и обележен Дан сећања на жртве усташког злочина у Другом светском рату.

Званичници Републике Српске и Србије и делегација преживелих јасеновачких логораша положили су венце на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској у знак сећања на жртве концентрационог логора Јасеновац.

Полагањем венаца обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина у Другом светском рату.

На том највећем стратишту логора Јасеновац код Козарске Дубице, венце су положили председник и потпредседник Републике Српске Милорад Додик и Емил Влајки, председник Скупштине РС Игор Радојичић, председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, делегација Владе РС и делегација преживелих јасеновачких логораша.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да страдање у највећем стратишту јасеновачких логора никада не сме бити заборављено.

"Овако нешто никада се и неће десити уколико се буде гласно говорило о злочинима који су се ту догодили", рекао је Додик.

"Сваки пут када дођем у Доњу Градину запитам се зашто се то десило и како је могуће да неко убија децу и невине људе само зато што су Срби, Роми или Јевреји", рекао је председник РС, обећавши да ће РС издвојити новац за завршетак уређења Спомен комплекса Доња Градина.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић рекла је да је то стратиште из система јасеновачких логора "учионица историје бесчашћа и зла, која се више никада и нигде не сме поновити".

Ђукић-Дејановић је рекла да није свако ћутање заборав, а свако сећање претња, наводећи да у име грађана Србије има потребу да каже да је за њих сваки злочин потпуно исти.

Почаст јасеновачким жртвама у Доњој Градини одали су и заменик министра иностраних послова Израела Данијел Ајалон, руски амбасадор у БиХ Александар Боцан Харченко, делегација Парламентарне скупштине БиХ, изасланик амбасаде Француске у БиХ и делегације општине Козарска Дубица и Крагујевца.

На гробном пољу "Тополе" венце су положиле и делегације израелског града Модине и Бањалуке, представници СУБНОР-а РС, делегација Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, Срба са Косова, Удружења Рома РС, Српског народног већа из Хрватске и невладиних организација из РС које окупљају бивше борце, породице погинулих и бивше логораше.

Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, који је формиран у августу 1941. године, непосредно после проглашења Независне Државе Хрватске.

Према неким проценама, у Доњој Градини је убијено и закопано више од 360.000 људи, претежно Срба, као и Јевреја, Рома и хрватских антифашиста.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи