Читај ми!

Инцко прети санкцијама

Представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко запретио санкцијама уколико РС не одустане од референдума. Лајчак немоћан. Додик: Претње су знак немоћи и ароганције.

Високи представник међународне заједнице у БиХ, Валентин Инцко упозорио власти у Бањалуци да ће, уколико не одустану од референдума, бити принуђен да "предузме кораке како би спречио гласање".  Инцко је, такође, најавио могућност да лидерима РС буду уведене санкције.

"Босна и Херцеговина је суочена са најтежом кризом од од окончања рата због сецесионистичке политике босанских Срба која парализује земљу", каже Инцко у интервјуу британском листу Гардијан.

"Никад раније није било планова за такав референдум, чији је циљ да поништи сва достигнућа. Референдум доводи у питање улогу високог представника и могао би бити директан напад на Дејтонски споразум", рекао је високи представник међународне заједнице.

Инцково упозорење уследило је после серије његових покушаја да одврати Бањалуку од одржавања референдума, а тај задатак није испунио ни изасланик ЕУ за Балкан Мирослав Лајчак.

После сасатнака за Лајчаком у Бањалуци, Милорад Додик је рекао да му је изасланик ЕУ за Балкан пренео забринутост због те ситуације и мишљење да је то "погрешан правац".

Лачак је поручио да Европа жели да БиХ иде у правцу Европске уније, али да држава која седам месеци након избора нема власт, као и најављени референдум у РС, Босну и Херцеговину воде супротном правцу.

Изасланик ЕУ је рекао да није тражио да се укине одлука о референдуму у РС, јер то није његова надлежност, већ високог представника у БиХ и поновио да је циљ његове посете превазилажење блокаде у формирању владе на нивоу БиХ, јер земља не може функционисати уколико нема функционалну владу.

Могућност увођења санкција и забране путовања политичара из РС у земље Европске уније, као и замрзавање њихове имовине и рачуна, коју помињу поједини западни медији, Лајчак није желео да коментарише. Изасланик ЕУ је рекао да нико нема интерес да усложњава ситуацију у БиХ.

"Не мислим да у међународној политици постоје снаге које уживају у увођењу санкција, али када се оне уводе, постоји нешто што је то изазвало. Санкције су неминовно зло", рекао је Лајчак.

Додик: Претња знак немоћи

Додик међутим истиче да је одлука о референдуму легална и легитимна и по уставу и закону о рефрендуму, као и да је подржана је од две трећине у Парламенту РС.

Коментаришући Инцкову изјаву о санкцијама, Додик је рекао да је претња "увек знак немоћи пред аргументима који се износе и знак ароганције што је неко моћан и јак".

Додик је рекао да се тиме не бави тиме, као ни питањем да ли ће санкције бити уперене против њега или неког другог и поручио да ће РС у сваком случају имати одговор и на то.

"Ја сам овде да спроводим Устав и да испољавам вољу овог народа. Наравно да није довољно, поготово у овако малим заједницама, бити у праву и није некада могуће да то спроведете, али то не значи да не треба да се борите за своје право", рекао је Додик, додајући да ће истрајати у томе и да неће дозволити да се деси било шта на штету РС.

На питање да ли је тачно да се на председника Народне скупштине Игора Радојичића врше притисци како би Скупштина променила одлуку Додик каже да је актуелна власт у РС способна да се избори са притисцима.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи