Читај ми!

Продужен попис у Хрватској

Овогодишњи попис становништва у Хрватској, који је у поноћ требало да буде завршен, продужен је за два дана. Први резултати биће објављени 30. јуна.

Држвни завод за статистику (ДСЗ) Хрватске продужио је овогодишњи попис, започет 1. априла, за два дана, како би се исправиле евентуалне грешке и сви грађани пописали. Директор ДЗС-а Иван Ковач позвао је грађане које пописивачи из било ког разлога нису пописали да дођу у њима најближи пописни центар у наредна два дана.

Током априла, око 13.000 пописивача и 2.000 контролора пописивало је на терену хрватске и стране држављане, као и лица без држављанства која имају пребивалиште у Хрватској.

Обрадом прикупљених података, у наредна два месеца утврдиће се број и територијални распоред становништва на подручју целе државе, као и основна демографска, етничка, образовна, економска, миграцијска и друга обележја, истичу у Државном заводу за статистику.

Први резултати пописа биће објављени 30. јуна, а међу њима су и број домаћинстава, породица и њихове карактеристике, подаци о стамбеном фонду, опремљености и старости зграда, али и информатичка писменост становништва, као и број брачних, ванбрачних или истополних заједница које су ове године први пут увдене у 45 пописних питања колико је било на попису.

Процењује се да ће овогодишњи попис коштати 174,9 милиона куна (23,76 милиона евра), односно, биће за 33 милиона куна (4,48 милиона евра) скупљи од претходног пописа 2001. године, који је трајао 15 дана.

Процена је и да ће пописивачи зарадити између 400 и 500 евра. Поред станова или кућа, могло се пописивати и у локалним пописним центрима, при чему су многи, који студирају или раде ван места пребивалишта, искористили такву могућност.

Организатори, иначе обавезног пописа, ове године су запретили да ће сви који одбију да дају податке или дају нетачне податке платити 800 куна (109 евра) казне. С друге стране, они који открију податке који су тајни, мораће да плате и до 20.000 куна (2.717 евра) казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи