Читај ми!

Помор пчела у Словенији

Третирано семе кукуруза изазвало помор пчела у Словенији. Сумња се да је узрок пестицид клотианидин. Пчелари траже да се забрани продаја семена које је третирано фитофармацеутским средствима.

Велики помор пчела, који је забележен током протекле седмице у Прекумурју, био је разлог да Пчеларски савез Словеније од надлежних затражи да забране продају семена које се пред сетву третира фитофармацеутским средствима.

Пре седам дана су, уз границу с Мађарском, забележени први помори пчела у североисточном делу Словеније.

Према тврдњама тамошњих пчелара, без пчела је остало око 2.000 кошница, што је отприлике десетина њиховог укупног броја, а "епидемија" се наставља, преноси Хина.

Помор пчела догодио се у близини поља с уљаном репицом која је у цвату.

Први резултати испитивања, које је објавило словеначко Mинистарство пољопривреде, указују да је узрок помора клотианидин, средство којим се третира семе кукуруза пре сејања, како би се заштитило од штеточина док не изникне.

Како преносе словеначки медији, на отрованим пчелама нађени су трагови тог пестицида који се вероватно са суседних поља посејаних кукурузом проширио на шире подручје, због сејања у суво земљиште.

Узрок ширења пестицида могле би да буду и неисправне сејачице и ветар.

Сличан помор пчела у Словенији, али у мањем обиму, забележен је 2008. године у околини Домжала, када је угинуло осам одсто пчела. После тога, коришћење семена кукуруза, третираног поменутим фитофармацеутским средством, било је забрањено.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи