Истрага против бившег генерала ЈНА

Због сумње да је починио ратни злочин против цивила и ратних заробљеника, Жупанијски суд у Осијеку покренуо је истрагу против генерал-мајора ЈНА и команданта 51. моторизиране бригаде ЈНА Енеса Тасе. Суд тврди да Таса живи у Србији.

Жупанијски суд у Осијеку покренуо је истрагу против Енеса Тасе (63), генерал-мајора ЈНА и команданта 51. моторизиране бригаде ЈНА, због сумње да је починио ратни злочин против цивила и ратних заробљеника, саопштено је из тог суда.

За њим је расписана интерна и међународна потерница, јер се налази ван домашаја хрватских правосудних власти. Суд у Осијеку ипак тврди да је позната адреса у Србији на којој осумњичени живи.

Таса се терети да је 1. августа 199. године као командант 51. моторизоване бригаде ЈНА са својим јединицама и наоружаним побуњеним локалним становништвом извео агресију на Хрватску, и то у Даљу, Аљмашу и Ердуту.

Терети се и да је, супротно Женевским конвенцијама, подређенима заповедио напад на полицијску станицу у Даљу уз изричиту наредбу да не сме бити живих ни заробљених припадника МУП-а и Збора народне гарде (ЗНГ).

Тог дана је на полицијској станици окачена бела застава, али је и поред тога у Даљу убијено двадесет припадника МУП-а, петнаест припадника ЗНГ-а и четири припадника Цивилне заштите.

Такође су, под заповедништвом осумњиченога Тасе, током окупације у Аљмашу, Даљу и Ердуту убијена 92 цивила. Таса се терети да то није спречио, као да није спречио ни убиство у Вуковару заробљених једанаест припадника Хрватске војске, који су спаљени у селу Ћелије.

Осјечко Жупанијско државно тужилаштво је после спроведене криминалистичке обраде у сарадњи с осјечко-барањском Полицијском управом и обавештајном агенцијом, истражном судији суда у Осијеку поднело истражни захтев 22. јула против Енеса Тасе, због основане сумње да је починио ратни злочин против цивила и ратних заробљеника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи