Градоначелник Подгорице напао новинаре

Подгорички лист “Вијести” поднео је кривичну пријаву против градоначелника Подгорице Миомира Мугоше и његовог сина Миљана због, како се наводи, бруталног напада на новинара и фоторепортера тог листа. Мугоша негирао оптужбе. Тужилац тражи истрагу против Мугошиног сина.

Основно државно тужилаштво у Подгорици наложиће истражном судији истрагу против Миљана Мугоше, сина градиначелника Подгорице, због напада на уредника дневног листа "Вијести" Михаила Јововића.

Тужилаштво је истворменео наложило истрагу против Јововића због сумње да је нанео тешку телесну повреду градоначелниковом возачу Драгану Радоњићу и оценило "да нема основа" за покретање кривичног поступка против првог човека Подгорорице Миомира Мугоше.

Наводи се да је у "физичком обрачуну" уредник "Вијести" синоћ у булевару Светог Петра Цетињског у Подгорици "са више удараца" у пределу главе "нанео тешку телесну" повреду службенику Општине Подгорица Драгану Радоњићу.

Тужилаштво је утврдило да је градоначелников син Миљан ударцем повредио уредника "Вијести" Јововића од чега му је пукла бубна опна.

Наводи се и да тужилаштво "није нашло основ" за покретање кривичног поступка против градоначелника Подгорице, али да ће "након даљих провера оценити да ли има основа да се "затражи одобрење за покретање прекршајног поступка".

Саслушан Миљан Мугоша 

Миљан Мугоша је вечерас приведен и саслушан у присуству браниоца у Подручној полицијској јединици Подгорица у својству осумњиченог за кривично дело наношења тешке телесне повреде и против њега ће бити поднета кривична пријава.

Мугоша ће, како се наводи бити предат истражном судији Основног суда у Подгорици.

Црногорска полиција саопштила је да ће поднети кривичну пријаву против Миљана Мугоше, сина градоначелника Подгорице, због сумње да је физички напао уредника "Вијести" Михаила Јововића и нанео му тешку телесну повреду.

Полиција "сумња" да је Миљан Мугоша напао Јововића и ударио га "отвореном шаком" због чега је градоначелников син исте вечери приведен у полицију и саслушан, након чега ће бити предат истражном судији Основног суда у Подгорици због сумње да је починио кривично дело "тешка телесна повреда".

Полиција је саопштила да је синоћ нешто пре поноћи, у близини кафе бара Арт најпре дошло до свађе између Мугоше с једне и Јововића и Пејовића с друге стране.

Како се сумња, Миљан Мугоша је физички насрнуо на Јововића и задао му ударац отвореном шаком у пределу лица, наводи се у полицијском саопштењу и додаје да је о догађају упознат Основни државни тужилац.

Жестоке реакције 

Физички насртај градоначелника Подгорице Миомира Мугоше, његовог сина Миљана и возача на уредника листа "Вијести" Михаила Јововића и фоторепортера Бориса Пејовића, изазвао је жестока реаговања струковних удружења, појединих странака на власти и у опозицији, невладиних организација, али и страних дипломата.

Део црногорске медијске сцене међу којима су дневни лист "Вијести", новинска агенција "МИНА", "Радио Антена М", "Телевизија ИН", "Радио Слободна Европа", "Радио-телевизија Црне Горе", недељник "Монитор", "Радио-телевизија Панорама", Телевизија "Теута" и "Радио Монтена", саопштио је да би овај инцидент морао бити санкционисан јер је Мугоша, како се наводи, учинио недопустиво.

Челници дневника и ТВ "Вијести" и недељника "Монитор" позвали су и међународне оганизације да не затварају очи пред нападима на посленике јавне речи у Црној Гори.

У нормалној земљи после оваквих догађаја дају оставке не само актери насиља, већ и ресорни министри, оцењено је у саопштењу које су потписали директор и главни уредник "Вијести" Жељко Ивановић и Љубиша Митровић, директор и главни уредник "Монитора", Милка Тадић-Мијовић и Есад Кочан, и директор и главни уредник ТВ "Вијести" Славољуб Шћекић и Владан Мићуновић.

Они су, како се наводи, позвали и међународне представнике, посебно Европске уније, САД и ОЕБС-а да више не затварају очи пред оваквим догађајима у Црној Гори.

Од представника власти огласио се до сада само министар унутрашњих послова Иван Брајовић који је изјавио је да ће закон за све бити исти, али и да ће сви морати да поштују законе.

Амбасадор САД осудио напад 

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Подгорици Родерик Мур изјавио је да очекује да ће полиција професионално испитати случај напада на новинарску екипу дневника "Вијести".

Мур је рекао да САД у потпуности подржавају слободу медија и прецизирао да је веома важно да полиција утврди шта се тачно догодило.

Подгорички дневник "Вијести" објавио је јутрос да су градоначелник Мугоша, његов син Миљан и возач Драган Радоњић физички напали заменика главног уредника тог дневника Михаила Јововића и фоторепортера Бориса Пејовића док су они били на задатку.

Пејовић је нападнут, како је објашњено, док је фотографисао непрописно паркирана возила.

"Иако је раније данас објављено да су Јововић и Пејовић у физичком обрачуну задобили лакше физичке озледе, накнадним прегледом је утврђено да Јововић има тежу повреду бубне опне, због које је упућен на хитну операцију", изјавио је главни и одговорни уредник дневника Вијести Љубиша Митровић.

Јововић је испричао да је у једном тренутку током туче осетио да му је неко прислонио пиштољ на груди, али и да је оружје одмах склоњено на захтев Мугоше. Пејовић је, међутим, казао да је са пиштољем видео Мугошиног сина Миљана.

Опозициони Покрет за промене затражио је сазивање седнице Административног одбора Скупштине Црне Горе ради покретања процедуре за одузимање имунитета градоначелнику. Из те странке су најавили и да ће затражити да Мугоша буде опозван.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи