Без одлуке о затварању ОХР

Управни одбор Савета за имплементацију мира није донео одлуку о затварању ОХР, јер власти у БиХ нису испуниле тражне циљеве и услове. На заседању Савета странке изразиле спремност да наставе разговоре о уставним променама неопходним за европске интеграције.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да Управни одбор Савета за имплементацију мира (ПИЦ) није донео одлуку о затварању Канцеларије високог представника (ОХР), јер власти БиХ нису испуниле свих пет циљева и два услова за трансформацију ОХР у Канцеларију специјалног представника ЕУ.

Инцко је на конференцији за новинаре у Сарајеву, по завршетку дводневне седнице ПИЦ-а, рекао да ПИЦ не доводи у питање затварање ОХР-а, али је претходно потребно испунити услове, који су постављени властима у БиХ, пренели су електронски медији у БиХ.

Инцко је рекао да су политички директори Управног одбора ПИЦ-а оценили да је решавање питања државне и војне имовине приоритет, због чега су домаће политичаре позвали на постизање договора.

Кад је у питању прудски процес, који су пред крај прошле године договорили лидери СНСД, ХДЗ-а и СДА, Милорад Додик, Драган Човић и Сулејман Тихић, високи представник је рекао да то треба да буде процес БиХ, проширен са шест или више странака, као и да у њега треба укључити цивилни сектор.

Инцко је пренео да је ПИЦ позвао политичаре у БиХ на дијалог и компромис у испуњавању европских приоритета, како би та земља могла остварити напредак на путу према ЕУ и НАТО-у.

Наредно заседање ПИЦ-а требало би да буде одржано у новембру, када би, уколико буде остварен напредак, могла бити разматрана одлука о затварању ОХР-а.

Дисонантни лидери

Лидер СНСД Милорад Додик истакао је, на седници Савета, да су за Републику Српску апсолутно неприхватљива "бонска овлаштења" високог представника и да је то што је Инцко урадио "последње" у складу са њима.

"РС то више неће толерисати" рекао је Додик, и додао да ће РС наћи начина да тужи оне који су вршили такве малверзације у вези кориштења бонских овлаштења и смене људи, које су се десиле у последње време.

Додик је поновио да подржава трансформацију Канцеларије високог представника (ОХР) и навео да треба решити питање државне имовине и испунити преостале услови и циљеви ПИЦ-а који се односе на трансформацију ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ.

Лидера СДА Сулејман Тихић сматра да до затварања канцеларије високог представника не може доћи док се не реше важна питања за БиХ и њено ефикасније функционисање.

Тихић је спреман да учествује на будућој конференцији, на којој ће евентуално бити постигнут компромис. До тада, по Тихићу, потребно је учешће високог представника, који би био сведок договора и помогао у његовој реализацији.

Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, рекао да су на седници Савета политички лидери показали различите ставове у решавању питања државне имовине.

Он је најавио да ће се 9. јула у Дубровнику састати лидери из БиХ али, како је навео, пре тога требао би се одржати састанак "прудске" тројке коју чине лидери СДА, СНСД и ХДЗ.

Човић очекује да до краја године бити донет нови устав јер, како наводи, двоентитетско уређење БиХ нема европску перспективу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи