Парламентарни избори у Албанији

Парламентарни избори у Албанији представљају тест расположењa грађана за интеграције у Европску унију. Главни ривали су Демократска партија премијера Салија Берише и Социјалистичка партија градоначелника Тиране Еди Рама.

У Албанији су одржани парламентарни избори према новом, пропорционалном систему гласања.

На 4.750 бирачких места, гласало се до 19 сати по локалном времену.

Више од 3,08 милиона грађана са правом гласа бирало је између кандидата четири изборне коалиције које обједињују 33 странке са кандидатима за 140 посланика парламента, пренела албанска национална агенција АТА.

Ови парламентарним изборима се сматрају веома важним за процену степена демократске зрелости земље и њене одлучности по питању интеграције у Европску унију.

Главна борба биће између Демократске партије одлазећег премијера Салија Берише (65) и Социјалистичке партије коју води градоначелник Тиране Еди Рама (44).

Анкете уочи избора показале су да је тесна трка, али да су демократе ипак у благој предности.

Аналитичари, међутим, предвиђају да ни демократе ни социјалисти неће моћи да имају већину у парламенту, односно 71 посланика.

Процењује се да би бивши премијер Илир Мета, лидер опозиционог Покрета за социјалистичку интеграцију, који има подршку четири одсто грађана, могао да има одлучујућу улогу.

Европска унија је у више наврата указала на велики значај ових избора по европску будућност Албаније која је у априлу поднела кандидатуру за чланство у Унији.

Око 3.000 посматрача од којих 500 из иностранства, надгледало је изборе.

Први званични изборни резултати очекују се сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи