Протест Словеније због повреде ваздушног простора

Два хрватска борбена авиона нарушила су ваздушни простор Словеније. Љубљана упутила протестну ноту хрватском амбасадору у Словенији и чека одговор.

Два хрватска борбена авиона, која су била у пратњи стране делегације, нарушила су ваздушни простор Словеније 19. јуна, због чега је Словенија упутила протестну ноту хрватском амбасадору у Љубљани, речено је агенцији СТА у словеначком министарству спољних послова.

Протестна нота је упућена хрватском амбасадору Свјетлану Берковићу и Љубљана чека одговор, наводи агенција.

Словеначки "Дневник" је пренео да су се два хрватска "мига" идентификовала одмах пошто су примила упозорења словеначких власти и напустила ваздушни простор те земље на истој тачки, одакле су се и појавили.

У складу да процедуром, словеначко министарство одбране одмах је пријавило нарушавање ваздушног простора земље министартву спољних и унутрашњих послова, као и Центру за здружене операције, који брине о ваздушном простору Словеније, у складу са функционисањем НАТО.

"Дневник" преноси да Љубљана на овај догађај гледа као на инцидент, а не као на претњу или провокацију суседне земље пошто су се хрватски авиони идентификовали словеначкој контроли лета и веома брзо напустили ваздушни простор Словеније.

Према непотврђеним информацијама, два авиона су ушла у Словенију код места Лендава и вратила се после око осам пређених километара у ваздушном простору те земље. Хрватски борбени авиони су требало да прате авион кинеског председника Ху Ђинтаоа, који је долазио у Загреб из правца Братиславе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи