Случај Главаш стагнира

Наставља се истрага о спорним документима који су бившем хрватском генералу Бранимиру Главашу омогућили да избегне десетогодишњу казну затвора. Власти одбацују оптужбе и тврде да нема неправилности око оспораваног држављанства.

Тужилаштво Босне и Херцеговине наставља истрагу о спорним документима који су омогућили Бранимиру Главашу да избегне десетогодишњу казну затвора због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку.

Држављанство БиХ које је Главаш стекао непосредно након пресуде Жупанијског суда у Загребу, "чува" бившег хрватског генерала.

"Истрага о 'Случају Главаш' спроводи се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова муслиманско-хрватског ентитета", рекао је портпарол тужилаштва Борис Грубешић.

Иако су власти БиХ ове недеље одбиле најновији захтев Загреба за изручење Главаша, тужилаштво тврди да се у БиХ и даље води процес против бившег хрватског генерала.

Наиме, досадашња истрага није утврдила неправилности у начину на који је осуђени стекао држављанство БиХ, што је довољно добар разлог да Главаш остане безбедан у БиХ. 

Хрватски медији преносе изјаву помоћника министра цивилних послова БиХ Младена Пандуревића да је Главашево држављанство БиХ до сада проверавано чак шест пута, с обзиром на то да одузимање држављанства једини начин да се Главаш испоручи Хрватској.

На захтев Министарства цивилних послова проверу докумената на основу којих је Главаш стекао држављанство БиХ спровело је Министарство унутрашњих послова Западнохерцеговачке жупаније, после чега је федерална полиција проверила матичне књиге.

У оцену поступка укључила се и управна инспекција Министарства правде БиХ.

Суд БиХ такође је, у три наврата, утврдио да је Главаш држављанин БиХ на основу држављанства његових родитеља.

У коментару на тезе како је спорно да ли је општина Груде, у чијим се матичним књигама воде Главашеви родитељи, била у то време део данашње БиХ, Пандуревић је изјавио да је то потпуно неважно јер су Груде сада у БиХ као самосталној држави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи