Словенија има мек став према Хрватској

Словенија према Хрватској и њеној интеграцији у ЕУ има "мек" став, али ће се Љубљана држати својих захтева, изјавио шеф словеначке дипломатије Самуел Жбогар. Санадер жели да Загреб настави преговоре са Словенијом.

Министар спољних послова Словеније Самуел Жбогар изјавио је да је став Словеније према Хрватској и њеној интеграцији у ЕУ све време био "мек", али да ће се Љубљана држати својих захтева.

Коментаришући јучерашњу изјаву италијанског колеге Франка Фратинија да би Словенија могла да покаже већу флексибилност када је реч о претприступним преговорима Хрватске са ЕУ, Жбогар је рекао да је приступ Словеније од самог почетка био благ, а да је проблеме проузроковала друга страна.

"Проблем је почео када су у документацију ЕУ ушле мапе на којима је граница измедју Хрватске и Словеније повучена на једностран начин," изјавио је он, како преноси словеначка новинска агенција СТА.

Словенија је од децембра блокрала више поглавља из Споразума о стабилизацији и придруживању са Хрватском, тражећи да се реши питање граница или да Хрватска из своје документације избаци материјал који прејудицира решавање граничног спора.

Према шефу словеначке дипломатије, Љубљана је предузела мере које је морала да донесе и с обзиром да се околности нису промениле остаје при својој одлуци.

"Жао нам је што шестомесечни процес са Европском комисијом до сада није дао резултате. Жалимо што су преговори прошле недеље прекинути и надамо се да ће после краћег периода размишљања када се стишају изјаве, моћи да седнемо за сто и нађемо решење," рекао је министар.

Италијански министар спољних послова Франко Фратини подсетио је јуче у Трсту да је Италија подржала улазак Словеније у ЕУ и изразио очекивање да ће Словенија учинити то исто када је реч о Хрватској.

Фратини је рекао да постоји реална нада да ће Хрватска у 2010. години ући у ЕУ и апеловао на Љубљану да до тада превазидје блокаду чак 12 поглавља у процесу приступања Хрватске ЕУ.

"Сада треба да се ангажујемо на пријему Хрватске у ЕУ. Свако треба да уради свој део, а Словенија треба а покаже већу флексибилност," оценио је Фратини.

Хрватска жели да разговара

Хрватски премијер Иво Санадер изјавио је да Загреб жели да настави преговоре са Словенијом која због граничног спора блокира приступне преговоре Хрватске са Европском унијом.

"С пуном одговорношћу изјављујем данас у име хрватске владе да Хрватска жели и даље да настави разговоре, али преговори немају никакве везе с решавањем граничног питања", рекао је Санадер.

Сматра "апсолутно неприхватљивим" што је Хрватска изгубила шест месеци због Словеније која је блокира због једног, како је рекао, потпуно билатералног питања, пренела је агенција Хина.

"То је неприхватљиво и неевропско понашање и још једном апелујем на словеначку политику да од тога одустане и да као добри суседи пруже руку Хрватској у нашим преговорима, а како ће изгледати граница између нас нека одлучи међународно право", рекао је Санадер.

Подсетио је да је Словенија у Европску унију ушла с истим отвореним питањем, "које данас није ни у чему различито од 2004. и то мора учинити и Хрватска".

Санадер је још једном позвао Словенију да деблокира преговоре, а "гранично питање остави са стране јер оно нема везе с преговорима".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи