Алкалај за смањење снага ЕУФОР-а

После опсежног смањивања снага НАТО на Косову, требало би да се битно смањи и број припадника ЕУФОР-а стационираних у БиХ, оценио министар иностраних послова те земље Свен Алкалај.

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај предложио је да се после опсежног смањивања снага НАТО на Косову, битно смањи и број припадника ЕУФОР-а стационираних у његовој земљи, пренео је дневник "Тагешспигел".

"Наша земља је у међувремену тако стабилна да су сукоби између националних група уз употребу силе у потпуности искључени", рекао је Алкалај за немачки лист.

Алкалај је рекао да су могући "можда само појединачни протести или штрајкови, с обзиром на напету привредну ситуацију због светске економске кризе"и оценио да ће убудуће бити потребно само до 200, уместо досадашњих 2.000 припадника ЕУФОР-а.

Немачки лист наводи да је Босна "веома далеко од политичке стабилности" и подсећа да је високи представник за БиХ Валентин Инцко пре неколико дана укинуо више одлука Народне скупштине Републике Српске.

Инцков потез је Алкалај, како преноси "Тагешспигел", оценио као прави одговор на политику Срба и рекао да би "све друго под знак питања ставило веродостојност међународне заједнице".

Немачки дневник наводи да би смањивање трупа ЕУФОР-а "растеретило и Немачку, јер Бундесвер додуше има у БиХ само 130 војника, али сноси 20 одсто трошкова ове акције".

"Савезно министарство одбране оцењује такође да је безбедносна ситуација у Босни стабилна и сматра да је смислено да се размисли о будућности.

Али, како је изјавио предсатвник за штампу, не сме да буде угрожено оно што је заједнички створено", наводи "Тагешспигел" и истиче да портпарол није помињао колико војника би убудуће требало да броје снаге у Босни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи