Почели преговори Македоније и Грчке

Прва рунда преговора око имена Македоније у спору са Грчком почела у Женеви. Специјални изасланик УН Метју Нимиц оценио да је "достојно решење за обе стране" на дохват руке.

Посредник Уједињених нација у грчко-македонском спору око имена Македоније Метју Нимиц оценио је да је "достојно решење за обе стране" на дохват руке.

Иако је рекао да током данашње рунде преговора између македонских и грчких представника у Женеви "није било напретка", Нимиц је оценио да је "добар тренутак да се постигне достојно решење за обе стране".

Рекао је да ће 6. и 7. јула бити у Скопљу а затим ће отићи у Атину да покуша да нађе решење за спор који траје већ 15 година.

"Осећам да је добар тренутак да се направи напредак по том питању што брже могуће и мој циљ је да отпутујем у регион да измерим пулс", рекао је амерички дипломата.

Атина, која одбија да призна Македонију под тим именом јер га сматра својим историјским наслеђем, условила је интеграцију Македоније у ЕУ и НАТО решавањем спора око имена.

Македонско име и историја, посебно после распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент јесте да коришћење назива Македонија представља "безбедносну претњу", јер Грци тако називају своју северну област.

Македонија је у чланство УН примљена 8. априла 1992. године под привременом одредницом Бивша Југословенска Република Македонија.

Преговори о решењу спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

УН су ради решавања проблема именовале Метју Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двеју страна и изнео је неколико предлога.

Последњи предлог који је Нимиц понудио, био је назив "Северна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Македонију је под уставним именом признало више од 110 земаља света, међу којима су све републике бивше Југославије, затим САД, Русија, Кина и неке западноевропске земље.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи