Добра сарадња Подгорице и Загреба

Црну Гору и Хрватску вежу исти циљеви европске и евроатланске интеграције, као и поштовање демократије, мањинских права и развој слободне економије, поручили су премијери Црне Горе Мило Ђукановић и Хрватске Иво Санадер после разговора у Подгорици.

Хрватски премијер Иво Санадер изјавио је у Подгорици да ће његова земља подржати Црну Гору у процесу укључивања у НАТО и Европску унију.

"Бићемо добар сусед и велика потпора на путу Црне Горе ка евроатлантским интеграцијама", рекао је Санадер након званичних разговора са црногорским колегом Милом Ђукановићем.

Хрватски премијер је рекао да жели да Црна Гора до краја 2009. године добије Акциони план за цланство у НАТО и да постане кандидат за чланство у ЕУ.

"Црна Гора то заслужује", рекао је Санадер, уз оцену да би чланство Црне Горе у НАТО и ЕУ појачало регионалну безбедност и стабилност.

Хрватска своју позицију у НАТО и ЕУ неће користити за било какав себичан интерес и у односу на своје друге суседе, да би, како је навео Санадер, осигурала неку бољу позицију само за себе.

Санадер који борави у званичној посети Црној Гори, синоћ је у Подгорици присуствовао финалној утакмици Светске лиге у ватерполу у којој је Црна Гора победила Хрватску.

"Доласком на финалну утакмицу, хтео сам да покажем да Хрватска, мимо великих тема, жели да развија добросуседске односе у свим областима са Црном Гором", рекао је Санадер.

Хрватски премијер каже да верује у црногорско правосуђе и да ће оно у случају заробљеника у касарни "Морињ" донети пресуду која ће задовољити правду.

Рад на решавању отворених питања 

После разговора са Санадером, црногорски премијер Ђукановић је рекао да је посебно задовољан што је његов хрватски колега први дошао у посету од избора нове Владе Црне Горе.

Ђукановић је рекао да се решавање црногорско-хрватског "граничног питања" на полуострву Превлака одвија добро и да ће ускоро бити створени услови да две земље Међународном суду у Хагу проследе заједнички текст о арбитражном поступку пред том институцијом.

"Верујем да ћемо имати обострано повољан исход решење за Превлаку који ће и формално то питање скинути са дневног реда", рекао је Ђукановић.

Истакао је да је "драгоцена" спремност Хрватске да са Црном Гором подели своја искуства у процесу евроатлантских интеграција.

Санадер и Ђукановић су оценили да је сарадња Хрватске и Црне Горе "сваким даном" све боља и у економији, а као доказ су навели одлуку црногорске владе да градњу аутопута од Бара до границе са Србијом повери хрватском конзорцијуму на челу са фирмом "Конструктор" из Сплита.

Санадер је рекао да ће и хрватска влада учинити све да "Конструктор" на време и квалитетно обави тај посао.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи