Шеф мисије Хрватске у УН под истрагом

Против шефа хрватске мисије при УН Невена Јурице поднета кривична пријава због ненаменског трошења новца. Пријаву поднеле надлежне службе хрватског Министарства спољних послова и европских интеграција.

Шеф мисије Хрватске при УН Невен Јурица повлачи се из дипломатије, а главни разлог одласка је кривична пријава коју су због ненаменског трошења новца против њега поднеле надлежне службе хрватског Министарства спољних послова и европских интеграција, пише хрватски "Јутарњи лист". 

Како се наводи у тексту, иако је Јурица саопштио да се из дипломатије повлачи због здравствених проблема, прави разлог је то што су надзорне службе приликом контроле трошкова у мисији Хрватске у САД, где је Јурица био до фебруара 2008. године, откриле да су одређена средства ненаменски трошена.

Позивајући се на своје изворе, "Јутарњи лист" преноси да се дошло до података да је Јурица државни новац трошио за приватне потребе, односно да га је "стављао" у свој џеп приказујући то као трошкове репрезентације, ручкова, поклона, лобирања и слично.

Новац потрошен без покрића

Наводно се ради о више стотина хиљада долара, који су потрошени без правог покрића.

Хрватско министарство је после тог сазнања поднело кривичну пријаву против Јурице надлежном Државном тужилаштву.

У Тужилаштву међутим, "Јутарњем листу" нису могли да дају било какве информације о том случају.

"Јутарњи" наводи да је Јурица у међувремену контактирао неколико загребачких адвоката. Пошто званична судска истрага није још покренута, њему формално још увек није потребан адвокат.

Додаје се да је контролу пословања и трошкова мисије Хрватске при УН наложио председник Хрватске Стјепан Месић, пошто се прошле године у хрватским медијма појавило неколико текстова о великим трошковима у појединим дипломатским мисијама.

У мисији Хрватске при УН 2008. године је на трошкове репрезентације, ручкове, вечере и поклоне потрошено око 280.000 долара, тврди "Јутарњи лист".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи