Инцко поништио закључке Скупштине Републике Српске

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поништио закључке Народне скупштине РС о ефектима преноса ентитетских надлежности на државни ниво, наводећи да они нису у складу са Дејтонским споразумом. Званичници РС оштро протестују због Инцкове одлуке.

После више од пет сати разговора високог представника за БиХ Валентина Инцка са премијером РС Милорадом Додиком и председником парламента Игором Радојичићем, Инцко је објавио одлуку о поништењу скупштинских закључака, наводећи да они нису у складу са Дејтонским споразумом.

У образложењу ОХР-а о разлозима због којих је Инцко одлучио да употреби своја овлашћења и поништи скупштинске закључке, наводи се да би спровођењем закључака била угрожена подела надлежности између државе и ентитета.

У саопштењу се, између осталог, наводи да би то био покушај да се у Народној скупштини РС да право вета у одлучивању о питањима на нивоу државе, и да би се подривале коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ - дејтонске институције, и одредило да су сва овлашћења високог представника неуставна.

Парламент Републике Српске је 14. маја усвојио спорне закључке о ефектима преноса уставних надлежности са РС на институције БиХ, а да су они објављени у Службеном гласнику РС 15. јуна, чиме су дан касније ступили на снагу, подсећа се у саопштењу.

Најоштрији протести званичника РС

Председник Републике Српске Рајко Кузмановић критиковао је високог представника у БиХ Валентина Инцка због данашње одлуке.

Кузмановић је оценио да је та одлука негативна, непотребна, контрапродуктивна, непримерена ситуацији у земљи.

"Та одлука високог представника, заједно са недавном одлуком да смени два полицијска функционера, лоша је, јер је донета у тренутуку када се чине напори на испуњавању услова за либерализацију визног режима ЕУ и транзицију ОХР-а у Канцеларију специјалног представника ЕУ", пише у саопштењу председника РС.

Премијер Републике Српске Милорад Додик такође најоштрије протестује због одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка да поништи закључке парламента.

Влада РС тврди да скупштински закључци, које је поништио високи представник, нису антиуставни и антидејтонски, и да није било основа за било какву реакцију високог представника, посебно не за коришћење бонских овлашћења.

Влада РС најоштрије је осудила примену бонских овлашћења уопште.

У саопштењу се поручује да ће Влада РС и премијер лично "наставити да бране уставне надлежности РС и супроставиће се свим неуставно пренетим надлежностима и наметнутим одлукама, као што је то случај са Судом и Тужилаштвом БиХ, за које РС није дала сагласност".

Најављено је да ће премијер РС Милорад Додик, уз консултације са председником РС и председником ентитетског парламента, затражити хитно сазивање лидера политичких странака из РС како би се размотрила новонастала ситуација.

У саопштењу Владе РС наводи се и да је последња одлука високог представника "још један доказ да је ОХР изгубио смисао свог постојања, те да је неопходно у што скорије време донети одлуку о трансформацији ОХР-а у Специјално представништво ЕУ".

Незадовољство Инцковом одлуком изразио је и председник Народне скупштине РС Игор Радојичић, указавши да је парламент РС израз демократске воље грађана исказане на слободним изборима и највиши репрезентативни, законодавни и контролни орган у Републици Српској.

Председник Скупштине РС је указао да је крајње време за трансформацију улоге високог представника, за престанак коришћења "бонских овлашћења" и за демократски пут ка европским интеграцијама, који није могућ уз садашњу улогу међународне заједнице унутар БиХ.

Закључци нису у складу са Дејтонским споразумом 

"Као коначни ауторитет за тумачење цивилних аспеката Дејтонског споразума, високи представник је након детаљне правне процене закључио да усвојени закључци нису у складу са Дејтонским споразумом", истиче се у саопштењуОХР-а о разлозима због којих је Инцко одлучио да употреби своја овлашћења и поништи скупштинске закључке.

Даље се наводи да својом одлуком високи представник не доводи у питање право сваког ентитета, конститутиног народа или осталих који живе у БиХ да дефинишу или штите своје интересе.

"Политичке странке, политички представници, друге институције као и појединци, наравно имају право да износе своје мишљење и заштите свој дигнитет те, дубоко сам уверен, морају осигурати да се то учини на примерен начин", поручио је Инцко.

Према његовим речима, "у будућности ће бити потребно и корисно разговарати и јасно артикулисати жеље и страхове свих грађана и конститутивних народа, путем окупљања оних чији се глас такође мора чути, као што су представници невладиних организација, интересне групе и других удружења".

Конструктиван дијалог 

"Дијалог мора бити конструктиван и позитиван како би се дошло до заједничке визије за будућност земље и њеног уставног оквира", рекао је високи представник.

Инцко је поручио да се стављањем ван снаге скупштинских закључака, у правном смислу, стање враћа на пре 14. маја када су они усвојени, додајући да је на тај начин "осигурао јасну правну ситуацију и креирао атмосферу за конструктивни дијалог између представника свих народа".

То би, како се наводи, могло значити и могућност да домаће институције, укључујући и Уствани суд, буду консултоване у вези с овим питањима.

"Истовремено, политичким лидерима у БиХ пружам прилику да се фокусирају на приоритете европске будућности земље и да остваре циљеве које је дефинисао Савет за имплементацију мира. Успешна политика значи креирање ситуације од које сви имају користи. То се не може постићи путем искључивих захтева и политике нултог збира у којој неко увек мора изгубити", истиче се у саопштењу.

Високи представник још је поручио да БиХ мора ићи укорак с остатком региона, где земље остварују напредак на основу властитих успеха.

"Европска унија је и даље опредељена за БиХ и њену европску перспективу", закључио је Инцко.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи