Посета председника Кине Хрватској

Стјепан Месић и Ху Ђинтао, на у састанку у Загребу, изразили обострани интерес за јачом привредном и трговинском сарадњом. Хрватско-кинески пословним форум окупио велики број привредника две земље. Могуће области сарадње телекомуникације, саобраћај, туризам, инфраструктура и пољопривреде.

Председници Кине и Хрватске Стјепан Месић и Ху Ђинтао разговарали су у Загребу о привредној сарадњи и међународним односима. У изјавама после састанка Ђинтао и Месић су оценили да се повећава политичко поверење између две пријатељске земље и да привредна сарадња бележи напредак.

Односе својих држава и народа окарактерисали су као традиционално добре и изразили обострани интерес за јачом привредном и трговинском сарадњом.

"Циљ моје посете је учвршћивање пријатељства и продубљивање сарадње, и подизање односа Хрватске и Кине на виши ниво", рекао је Ђинтао после разговора.

Кинески председник је истакао да је развијање сарадње са земљама источне Европе саставни део кинеске европске политике. "Кина поштује суверенитет свих земаља региона и пут који су изабрале, и разуме њихове тежње за прикључењем ЕУ", рекао је кинески председник.

Стјепан Месић је рекао да је Хрватска доследна у "политици једне Кине" и да ће то и даље бити темељ политичких односа Загреба и Пекинга. Он је навео и да "не тако далеки улазак у Европску унију" неће ништа променити у усмерености хрватске спољне политике према свим континентима и удаљеним државама, укључујући и Кину.

Хрватско-кинески пословни форум

Састанку председника претходило је отварање Хрватско-кинеског пословног форума. Отварајући Форум, председник Хрватске Стјепан Месић је истакао да о важности привредних односа две земље сведочи и чињеница да на скупу учествују њихови председници, пре почетка својих службених разговора.

Месић је подсетио да односе две земаље обележава стални пораст робне размене, али уз изразити дебаланс на штету Хрватске. У прошлој години укупна робна размена износила је 1,9 милијарди долара. Од тог износа, на хрватски извоз отпада тек нешто више од 35 милиона, а на увоз из Кине више од 1,88 милијарди долара.

На пословном форуму, који је окупио 250 кинеских привредника и представнике 200 хрватских предузећа, Ђинтао је Хрватској упутио позив за повећање међусобног политичког поверења, обима трговинске размене и проширење подручја сарадње.

Као подручја у којима је сарадња остварива Ху је навео секторе телекомуникација, саобраћаја, туризма, истраживања, инфраструктуре и пољопривреде, и нарочито истакао сарадњу малих и средњих предузећа.

Ху Ђинтао је рекао да је Кина, у сарадњи с владама других земаља, укључујући и Хрватску, спремна да помогне у стабилизацији светске привреде погођене финансијском кризом.

Позивајући кинеске привреднике да улажу у Хрватску, Месић је као најбоље пројекте за инвестирање издвојио изградњу новог аеродрома у Загребу и луке у Плочама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи