И своје и туђе море

Хрватска и Словенија не одустају од својих ставова у граничном спору две државе. Спор отежава свакодневни живот грађана Пиранског залива, односно Савудријске вале.

Међусобне граничне спорове имају практично све некадашње југословенске републике, а једна од најкомпликованија ситуација у одређивању граничне линије је на мору у Пиранском заливу, између Хрватске и Словеније. Хрватска сматра да граница иде средином залива, а Словенија да јој припада цео залив.

Уколико би граница ишла средином Савудријске вале, како кажу Хрвати, или Пиранским заливом, како га зову Словенци, онда Словенија не би имала излаз на отворено море, односно до међународних вода.

Уколико би цео залив припао Словенији, онда би била апсурдна ситуација да се са хрватске обале директно улази у словеначко море.

"Једноставно нема простора да свака држава прогласи 12 миља територијалног мора, ни Италија, ни Словенија, ни Хрватска", каже Марко Павлиха, професор са Поморског факултета у Порторожу.

Што се тиче Италије, њена граница према бившој Југославији одређена је Осимским споразумом, и није спорна, тако да остаје да се Словенци и Хрвати договоре.

Спор око границе на мору која је продужетак копнене границе, која је одређена реком Драгоњом, умногоме произлази из различитог тумачења којим правцем се копнена граница наставља на мору.

За сада су обе стране чврсто на својим позицијама, али се гранични спор одражава у свакодневном животу грађана.

"Морам отићи у Пиран да узмем излазну дозволу, а онда у Умаг да се пријавим да бих тамо попио пиво, па онда поново у Умаг да се одјавим и поново у Пиран да се пријавим", жали се Марино Бајец.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи