Хрватска не одустаје од преговора

Хрватски премијер Иво Санадер одбацио тврдњу да је Хрватска одустала од преговора пошто није пристала на измене предлога европског комесара Олија Рена о решењу граничног питања са Словенијом. Европски комесар рекао да неће бити нових преговора.

Тврдњу да је Хрватска непристајањем на измене предлога европског комесара Олија Рена о решењу граничног питања са Словенијом одустала од даљих преговора, одбацио је хрватски премијер Иво Санадер.

"Прихватили смо предлог европске тројке и комесара Рена о коме је расправљао и Хрватски сабор. Након тога Словенци су дошли са амандманима који су битно мењали ранији предлог", рекао је Санадер на почетку седнице владе.

Хрватски премијер је још једном позвао Словенију да деблокира преговоре, истичући да се гранични спор може решити и накнадно.

"Уколико блокада остане то није само ударац Хрватској и нашим суседима који у Унију иду иза нас, него пре свега европској идеји заједништва, добросуседства, а не уцена, претњи и коришћења позиције члана", истакао је Санадер.

Без новог круга разговора

Из Брисела је претходно пренето да европски комесар за проширење Оли Рен за сада не намерава да сазива нови круг разговора са министрима спољних послова Хрватске и Словеније, након што на састанку у четвртак није постигнут напредак.

Ренова представница за штампу Кристина Нађ рекла је да је у досадашњим разговорима уз помоћ Европске комисије, који се воде од јануара, постигнут добар напредак и да је преостало да се реши још само ограничени број одређених питања.

Европска комисија је јуче после састанка Олија Рена са министрима спољних послова Хрватске и Словеније саопштила да је хрватско-словеначки спор билатерални проблем.

Словеначки министар Самуел Жбогар истакао је да је Хрватска иступила из процеса које води Рен пошто није прихватила последњи његов предлог за решење граничног спора, али је шеф хрватске дипломатије Гордан Јандроковић то демантовао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи