Испунити обећање Западном Балкану

Европска унија треба да упути јасну поруку да ће испунити обећање о чланству дато земљама Западног Балкана. Ниједна дискусија о ширењу Уније није потпуна без региона, поручила Дора Бакојани. Либерализација виза главни начин за приближавање политике ЕУ тим земљама.

Министарка спољних послова Грчке Дора Бакојани изјавила је да Европска унија треба да упути јасну поруку да ће испунити обећање о чланству дато земљама Западног Балкана и оценила да ниједна дискусија о ширењу Уније није потпуна без региона.

Процес ширења остаје кључно питање за Европску унију, рекла је министарка на свечаној вечери у Атини поводом краја чешког председавања ЕУ.

Током чешког председавања ЕУ, јавила су се два важна изазова када је реч о Западном Балкану: покренут је процес либерализације виза, а Црна Гора и Албанија су поднеле молбу за чланство у ЕУ.

Бакојани подржава визну либерализацију и оцењује да у погледу чланства свакој земљи треба приступати у складу са напретком који је учинила, преносе грчки медији.

Грчка сматра да је либерализација виза главни начин за приближавање политике ЕУ земљама Западног Балкана и унапређивање директних контаката међу људима.

"Када је реч о члансту, наш став је да све захтеве треба детаљно размотрити на фер и исцрпан начин и да сваку земљу треба процењивати у складу с напретком који је учинила," рекла је Бакојани.

Честитала је Чешкој на успешном завршетку председавања ЕУ у компликованом политичком и финансијском периоду и нагласила неопходност заједничког рада на усвајању Лисабонског споразума који ЕУ треба да пружи инструменте за суочавање с кризом на међународном плану.

"Тако важан политички процес не тече увек глатко, а тренутно је суочен са знатним тешкоћама", оценила је грчка министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи