Двоје повређених на протестима у Сарајеву

Протест демобилисаних бораца и ратних војних инвалида у Сарајеву завршен је после неколико сати, пошто су се Влада Федерације БиХ и ММФ договорили да неће бити умањене накнаде које се исплаћују из буџета. Током протеста лакше повређени полицајац и демонстрант.

Око седам хиљада ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца окупило се испред зграде Владе Федерације БиХ.

Протест је организован са захтевом да се из парламентарне процедуре хитно повуче Предлог Интервентног закона који накнаде за бивше борце и ратне инвалиде враћа на ниво из децембра прошле године и онда их додатно смањује за десет одсто.

Међу учесницима протеста највише је било ратних војних инвалида, демобилисаних бораца и чланова борачких организација.

Две особе су повређене у тренутку када је група демонстраната покушала да провали у зграду Владе, а неколико учесника протеста гађало је зграду камењем.

Неколико стотина полицајаца обезбеђивало је протест.

Федерални министри су, како преносе сарајевски медији, напустили зграду кроз споредни излаз, који су демонстранти каменовали.

После вишечасовне драме, представници Владе и Савеза ратних војних инвалида договорили су се са ММФ-ом да се неће усвојити члан 4. Интервентног закона, који на штету ветерана предвиђа мере штедње.

Влада Федерације БиХ раније је најавила велике уштеде у јавној потрошњи и социјалном сектору, што је био један од главних услова ММФ-а за одобравање новог стенд бај аранжмана, вредног 1,2 милијарде евра.

Окупљени су раније најавили да ће пред Владом чекати колико год је потребно, све док им се не обрати неко од представника федералне власти, или ће у противном тражити смену целе Владе.

Због масовног протеста, у Сарајеву је било појачано присуство полиције, а неке улице у центру града биле су блокиране и саобраћај је био заустављен.

Влада Федерације БиХ најавила је смањење примања за све буџетске кориснике, што је, у априлу, био један од главних услова ММФ-а за одобравање кредитног аранжмана БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи