Инцко заратио са Соланом

Специјални представник ЕУ у БиХ спреман на оставку и није вољан да попусти притисцима из Соланиног кабинета да не посеже за "бонским овлашћењима".

Односи између Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) и Савета министара ЕУ "доведени су до усијања", преноси "Фонет".

Наводи се да високи представник у БиХ Валентин Инцко има све мање стрпљења за упорно инсистирање високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијера Солане да не посеже за "бонским овлашћењима".

"Из Соланиног кабинета позиви према Инцку су свакодневни и врло чести, са увек истом поруком - бонска овлашћења не смеју бити коришћена, закључци Народне скупштине Републике Српске не смеју бити поништени, већ се мора тражити политичко решење", рекао је анонимни извор.

Због тога је,  високи представник јуче боравио у Краљевој Сутјесци, како би на донаторском дружењу за обнову манастира у том месту, још једном разговарао с премијером РС Милорадом Додиком.

Инцко је све одлучнији да посегне за "бонским овлашћењима", које му дају могућност да смењује званичнике и намеће законе у БиХ.

Додаје се да Инцко није вољан да попусти притисцима из Соланиног кабинета и да је спреман и да да оставку на место шефа ОХР-а.

Подсекретар америчког Стејт департмента Филип  Гордон  у телефонском разговору од Солане тражио је да ЕУ не омета Инцка у обављају његовог посла, за шта има потпуну подршку САД.

Високи представник би сутра требало да објави одлуку о томе које ће мере предузети пошто је Народна скупштина РС игнорисала његов захтев да поништи закључке о преносу надлежности са ентитета РС на државу БиХ.

Те закључке, које је Народна скупштина РС усвојила средином маја,  Инцко је назвао антидејтонским и покушајем слабљења државе БиХ, због чега је тражио хитно поништавање.

Народна скупштина РС се оглушила о позиве високог представника и објавила спорне закључке и у "Службеном листу" РС.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи