Црној Гори не треба помоћ ММФ-а

Влади Црне Горе у овом тренутку није потребна хитна помоћ ММФ-а, оцењује потпредседник црногорске владе и министар финансија Игор Лукшић. Кредитни аранжман ММФ не би била права подршка црногорској економији.

Потпредседник црногорске владе и министар финансија Игор Лукшић најавио је да ће се ребаланс буџета у црногорском парламенту наћи до краја јула и да влади у овом тренутку није потребна хитна помоћ Међународног монетарног фонда.

Лукшић је у интервјуу агенцији Бета рекао да би било добро да та финансијска институција уложи новац директно у буџет, имајући у виду "еуризованост" црногорске економије.

Министар финансија је рекао да ће влада у наредних неколико седмица усвојити измене закона о буџету које према садашњим пројекцијама предвиђају да буде нулта стопа раста.

"Ми смо се определили да за сада држимо стопу раста од нула одсто јер то произлази из првог квартала", рекао је министар финансија и додао да је за идућу годину предвиђен благи опоравак од два одсто.

Лукшић је рекао да ће у ребаланс ући евентуални нови купопродајни уговор са власником подгоричког Комбината алуминијума.

Аранжман са ММФ-ом терет за црногорску економију

Лукшић је додао да Влада никада није одбијала могућност да уђе у аранжман са ММФ-ом, али да не жели да прихвати нешто што би било терет за црногорску економију и што сматрају да не би била права подршка.

"Сматрам да улазак по сваку цену са ММФ-ом, по ранијим препорукама, не би био добар", рекао је црногорски министар и додао да би било за очекивати да ММФ новац уложи директно у буџет, из основног разлога што је црногорска економија еуризована и тада подршка ММФ-а има неког смисла.

"Не треба нам новац за плате и пензије али сматрамо да ММФ може да нам помогне да сервисирамо све дугове на време а да ми обезбедимо средства за друге обавезе", додао је Лукшић.

"Сматрамо да би у средњорочном периоду требало додатно кориговати дефицит на нижи ниво при чему би, чак, ако би економија кренула да се опоравља, за неколико година поново дошли до суфицита", додао је црногорски министар финансија.

Преиспитати буџетску потрошњу

Према његовим речима, Влада је расположена да разговара са ММФ-ом о прилагођавању буџетске потрошње како би дошли до нивоа од три одсто дефицита и прецизирао да би то значило да се преиспитају све ставке буџетске потрошње.

ММФ није тражио експлицитно отпуштања радника, али јесте смањење буџета за плате за шта има простора, јер од фебруара у складу са владиним мерама штедње није било новог запошљавања, рекао је министар.

"До смањења плата ће доћи само ако би буџетски приходи значајно подбацили. У овом тренутку ја не видим потребу за тим", казао је Лукшић и додао да може гарантовати да ће до краја године бити редовно измириване плате и пензије.

"Ипак, аранжман са ММФ-ом би допринео додатној стабилности јер нико не зна када ће бити крај кризе и да ли је ово сада само благи опоравак иза ког нас поново чека поновни пад и зато мислим да је мудро имати са стране још једну опцију", рекао је Лукшић.

Министар није могао да каже колико је Црну Гору до сада коштала криза, јер, према његовим речима, тешко је пројектовати колики би био прилив страних инвестиција да нема кризе у свету.

На могућност да подбаци туристичка сезона, Лукшић је рекао да, уколико не буде драстичнијег варирања броја гостију у односу на неке претходне периоде, рецимо, до десет одсто, то неће драматично утицати на буџет.

Лукшић није могао да прецизира колико је радника отпуштено за време кризе, али је рекао да је Црна Гора јединствена по томе што док у окружењу расте незапосленост, у Црној Гори је ситуација обратна.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи