Наставак преговора Словеније и Хрватске

Нови састанак европског комесара за проширење Олија Рена са шефовима дипломатије Хрватске и Словеније. Љубљана не искључује могућност да се до краја јуна пронађе решење које би било прихватљиво за обе земље.

Нови састанак европског комесара за проширење Олија Рена са шефовима дипломатије Хрватске и Словеније, Горданом Јандроковићем и Самуелом Жбогаром, биће одржан сутра, најавила је Ренова портпаролка Кристина Нађ.

Тема састанка биће, донекле измењени, Ренов предлог за решавање пограничног спора између две земље, који је препрека приближавању Хрватске ЕУ, пренела је словеначка агенција СТА.

Рен је у понедељак изјавио да "постоје сви услови да се спор реши и оквиру самита ЕУ", који ће сутра и прекосутра бити одржан у Бриселу.

Састанак Рена са министрима биће уочи самита ЕУ. У Брисел ће доћи и премијери Хрватске и Словеније, Иво Санадар и Борут Пахор, али није познато да ли ће се они састати.

Рен је предложио да се словеначко-хрватски спор реши арбитражом, уз поштовање међународног права.

Хрватска је његов предлог прихватила у целини, док је Словенија имала неколико примедби и сугестија, на основу којих је Рен донекле изменио своју првобитну верзију.

Има наде за деблокаду преговора Хрватске са ЕУ

Портпарол словеначког министарства иностраних послова Милан Балажић оценио је да још има времена за деблокаду хрватских приступних преговора с ЕУ, али да је за то потребно да Хрватска пристане на измењени предлог Олија Рена.

"Не искључујемо могућност да се до 26. јуна нађе решење које би било прихватљиво обема државама", рекао је Балажић.

Међутим, одговорност за евентуални неуспех преговора о арбитражном споразуму, Балажић је довео у везу са ставовима хрватске стране.

"Док се не прихвати споразум који ће уважавати интересе обе државе, хрватски приступни преговори неће моћи да буду настављени. Наредних дана могућ је битан напредак, али су таква очекивања можда превелика с обзиром на непромењене позиције Хрватске", рекао је Балажић, додајући да на словеначкој страни постоји воља да дође до споразума.

Балажић није желео да говори о словеначком ставу према Реновом предлогу, наводећи да ће о томе у Бриселу говорити словеначки премијер Борут Пахор и министар спољних послова Самуел Жбогар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи