Нови неуспех словеначко-хрватских преговора

Састанак Оли Рена са шефовима дипломатија Хрватске и Словеније, Горданом Јандроковићем и Самуелом Жбогаром, окончан без решења. Договорено да се преговори наставе.

Десети састанак европског комесара за проширење Оли Рена са шефовима дипломатија Хрватске и Словеније, Горданом Јандроковићем и Самуелом Жбогаром, окончан је без решење словеначко-хрватског граничног спора.

"Резултат је 0:0", казао је новинарима после састанка Јандроковић и додао да "обе стране инсистирају на својим позицијама".

Шеф хрватске дипломатије је нагласио да ће потрага за решењем бити настављена наредних дана, и за време Самита шефова држава и влада ЕУ у четвртак и петак у Бриселу.

На састанку у Луксембургу једино је договорено да се наставе преговори.

Рен се пре почетка састанка изјаснио за решење спора још пре Самита ЕУ. Наиме, уколико се преговори воде и за време Самита, словеначка блокада хрватских преговора за приступање Унији могли би постати проблем о којем би се расправљало на највишем нивоу ЕУ. То би пре свега повећало притисак на Словенију, која већ пола године блокира преговоре Хрватске са Унијом.

Шеф словеначке дипломатије Жбогар, пред данашњи сусрет са Реном и Јандроковићем, умањио је значај тог састанка, истакавши да не очекује продор.

Јандроковић је после састанка објаснио да је Рен двојици министара изнео своја "размишљања". На основу њих треба да буду бити настављени преговори наредних дана, и установљено да ли је решење могуће.

Хрватски министар је за словеначку блокаду рекао да "није фер" и да је неоснована.

Рекао је да је Загреб прихватио последњи предлог Рена, и ако то Словенија исто учини, могу бити настављени преговори Хрватске са ЕУ.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи