Разговори уместо договора

Уместо састанка три најјаче странке у БиХ, само разговор премијера Милорада Додика, лидера ХДЗ-а Драгана Човића и високог представника Валентина Инцка. На састанак није дошао Сулејман Тихић. Инцко очекује затварање ОХР-а у октобру.

Само две недеље пре седнице Савета за имплементацију мира у Босни и Херцеговини, на којој ће се оценити напредак на путу ка Европској унији, у Бања Луци је требало да се одржи састанак три најјаче странке - Савеза независних социјалдемократа, Странке демократске акције и Хрватске демократске заједнице у БиХ.

Међутим, на састанак није дошао лидер СДА Сулејман Тихић, па се планирани договор претворио само у разговор.

У Бања Луку је на позив Милорада Додика стигао лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и високи представник Валентин Инцко.

Иако многи успехом називају то што је састанак одржан, некаквог договора без Сулејмана Тихића није могло ни бити. Тихића је наљутио Додик, и то због изјаве коју је лидер СНСД-а дао дан уочи састанка, а Тихић протумачио као негирање државе БиХ.

Када је било јасно да би се "тројац" могао распасти без договора, реаговао је чак и представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана. Телефонирао је Додику, Тихићу и Човићу и рекао им да се коначно морају договорити ако БиХ жели у Европу. 

"Ја верујем у разговоре у БиХ, они су неопходни. Жао ми је што Тихић није дошао", рекао је Додик. 

Према Додиковим речима, на састанку "ништа није рађено на уштрб било кога" нити је постигнут договор који би трећу страну довео у лошу позицију.

Човић је рекао да разговор нема алтернативу и да политичари не би смели да дозволе такав луксуз да се љуте једни на друге.

На састанку је било речи и о Канцеларији високог представника у БиХ, која би, према речима виског представника Валентина Инцка, могла би да буде затворена у октобру.

"Мени би било драго да се ОХР затвори и ја ћу учинити све да се то и деси. Ја сам за то да се ОХР претвори у Канцеларију специјалног представника ЕУ и надамо се да ће одлука о томе пасти у октобру", рекао је Инцко.

Наредни састанак организоваће Валентин Инцко и то пре седнице за имплементацију мира.

Сада је јасно да се од договора око испуњавања услова за улазак у ЕУ, осим Човића, Додика и Тихића морају укључити и представници других политичких партија. Разлог је јасан,  јер све што они договоре, мора проћи у БиХ парламенту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи