Комеморација жртвама усташког логора

На месту бившег усташког концентрационог логора Јадовно одржана је комеморација у част преко 40.000 жртава тог логора, углавном Срба. Комеморацији присуствовали председник Стјепан Месић и представници Срба у Хрватској.

У Јадовну, на месту некадашњег концентрационог логора, у којем је, за само четири месеца, страдало скоро 40.000 људи, од којих 38.000 Срба, одржана је комеморација у част жртвама.

На комеморацији су говорили хрватски председник Стјепан Месећ, председница Савеза антифашистичких бораца и антифашита Весна Чулиновић-Констатиновић и саборски посланик и председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

Председник Месић рекао је да се треба борити против свих покушаја ревизије историје и изједначавања жртава и злочинаца. Он је истакао да многи који данас наводно откривају жртве партизанских злочина заборављају на жртве тог и преко 80 других логора у Независној Државни Хрватској, у којима су убијене стотине хиљада људи.

Чулиновић-Константиновић је нагласила да постојање логора, његово отварање два дана након успостављана НДХ, у којем су наредних недеља убијене на стотине хиљада људи, сведочи о планској политици геноцида према Србима, Јеврејима и Ромима.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је да се у многим срединама још не враћају обележја која су некад била постављена у част жртвама усташких злочина и злочина окупатора, истичући као примере и споменик Војина Бакића, чија су четири брата убијена у том логору.

Комеморацији је присуствовао и амбасадор Србије у Хрватској Радивоје Цветићанин, али и представници српске мањине и антифашистичких удружења.

Према процени познатог историчара Ђуре Затезала, за време постојања логора Јадовно од априла до августа 1941. убијено је 40.000 људи, а позната су имена око десет и по хиљада њих.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи