Геј и анти-геј протести у Загребу

У Загребу се, осму годину за редом одржава геј парада поноса - Загреб Прајд 2009. Истовремено одржани и анти-геј протести десничарских организација. Загребачка полиција спречила инцидент и привела пет особа.

У Загребу су паралелно одржани протести за и против права сексуалних мањина.

Хрватски националисти и Хрватска Чиста странка права организовали су протест због одржавања Поворке поноса - Загреб Прајда 2009, која се у Хрватској одржава већ осми пут.

Поворка поноса у којој је било око 900 људи кренула је са Трга марала Тита, прошла центром Загреба до Трга бана Јелачића, где их је дочекао "анти-гаy" око 60-ак припадника Хрватских националиста и Хрватске чисте странке права.

Полиција је интервенисала како би спречила сукоб при чему је приведено пет особа које су учествовале у том инциденту. Оба скупа су снимана полицијским камерама.

Поворка поноса је стигла на Зрињевац где је настављен скуп и концерт а међу учесницима је било и 20-ак активиста из Србије, БиХ, Албаније и Словеније.

Хрватски националисти су раније на својој Интернет страници све сексуалне мањине оценили као пошаст коју треба уклонити из града.

Удружења Искорак, Контра и Женска мрежа Хрватске изразиле су незадовољство чињеницом да је полиција дозволила одржавање анти геј протеста.

Организатори су полицијско обезбеђење оценили најлошијим у последњих неколико година због омогућавања десничарима да изблиза вређају учеснике поворке.

Уз оцену да је контрамитинг због порука мржње и расизма уперен против Хрватске и њеног устава и да је била полицијска грешка што је такав скуп дозвољен, организатори Загреб прајда најавили су да ће затражити санкције за организаторе контрамитинга због порука мржње и непримерене иконографије.  

Загребачка полиција раније је саопштила да није нашла довољно елемената да би забранила скуп екстремних десничара и неонациста који је најављен као контраскуп Геј прајду, односно поворци сексуалних мањина.

Поворка поноса се и ранијих година кретала у окружењу интервентне полиције, а обезбеђивало је неколико стотина полицајаца и редара.

На досадашњим Геј прајдовима полиција је спречавала блиске сусрете учесника и појединих незадовољних грађана, али су скинхедси и остали десничари успевали да нађу неколико активиста које би испребијали.

Пре две године полиција је осујетила бацање молотовљевог коктела на учесника поворке.

Повишеном ризику доприноси и концерт Лепе Брене који се вечерас одржава у Загребу, због чега су се јављала поједина удружења ветерана повезана с екстремном десницом, тражећи да се концерт откаже и најавивши протест око дворане "Арена" где се концерт одржава.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи