Нимиц спрема нове преговоре

Посредник УН у грчко-македонском спору о имену Македонија, Метју Нимиц посетиће почетком јула Атину и Скопље, да би понудио нови предлог разговора. Последњи предлог који је понудио, био је назив "Северна Македонија".

Метју Нимиц, посредник УН у грчко-македонском спору о имену Македонија, посетиће почетком јула Атину и Скопље, пише скопски лист "Дневник".

Према дипломатским изворима, Нимиц ће 6. јула посетити Грчку, а 8. јула Македонију. Пре тога 22. јуна састаће у Женеви са преговарачима две државе Адамандиосом Василакисом и Зораном Јолевски да би припремио јулску визиту.

Према незваничним информацијама, не очекује се да Нимиц током посета Женеви, Атини и Скопљу понуди нови предлог, али дипломате не искључују могућност да предложи "нови оквир".

Грчки дневник "Та неа" пише данас да се обнављају покушаји решавања спора између Атине и Скопља у вези са називом Македонија.

На столу преговора поново се поставља предлог Република Северна Македонија и претензије Скопља о признавању "македонског" језика и идентитета, наводи дневник.

Македонски назив и историја, посебно после распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент је да кориштење имена Македонија представља "безбедносну претњу", јер Грци тако називају своју северну област.

Македонија је у чланство УН примљена 8. априла 1992. године под привременом одредницом Бивша Југословенска Република Македонија.

Македонију је до сада под уставним именом признало више од 110 земаља света, међу којима су САД, Русија, Кина и неке западноевропске земље. Све републике бивше Југославије, а сада државе, Македонију су признале под њеним уставним именом.

УН су ради решавања проблема именовале Метју Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима две стране и изнео неколико предлога.

Последњи предлог који је Нимиц понудио, био је назив "Северна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи