Месић критикује Владу

Хрватска не сме бити талац због мањка политичке воље Владе да сарађује са Хашким трибуналом, рекао председник Стјепан Месић. Шеф државе критиковао Владу јер нема комплетну информацију о потрази за артиљеријским дневницима о акцији "Олуја".

Председник Хрватске Стјепан Месић критиковао је Владу Хрватске због тога што нема комплетну информацију о потрази за артиљеријским дневницима о акцији "Олуја".

На пријему за дипломатски кор у Хрватској на Брионима, Месић је објаснио да неће да коментирише седницу Савета безбедности УН о сарадњи са Хашким судом, пренео је Радио Слободна Европа.

"Ако се већ говори о томе чији талац Хрватска сме или не сме бити, онда ова земља, по мом дубоком уверењу, у првом реду не сме бити талац помањкања политичке воље своје власти да уради све оно на шта је обавезује Закон о сарадњи са Хашким трибуналом", рекао је Месић.

Потпредседник Владе Хрватске Јадранка Косор одбацила је Месићеве оптужбе и нагласила да Влада у потпуности испуњава све обавезе према Уставном закону о сарадњи са Хашким трибуналом.

"У сваком тренутку Месић може имати податке. Можда је недовољно информисан о ономе што је учињено. Мислим да је добро чувати се било какве изјаве која би нам у овом тренутку можда могла отежати положај", рекла је Косор.

На суђењу у Хашком трибуналу хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку Тужилаштво је од Загреба тражило артиљеријске дневнике, како би се доказали делови оптужнице везани за прекомерно гранатирање Книна и других градова у Крајини у августу 1995. године.

Главни тужилац Хашког суда Серж Брамерц приликом недавне посете Загребу затражио је од власти да доставе Хагу те артљеријске дневнике.

Међутим, Јадранка Косор је тада рекла да је Хрватска учинила "додатне напоре" да се пронађу документи које Тужилаштво тражи и да Загреб нема разлога да таква документа сакрива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи