Додик и Инцко о наставку "прудског процеса"

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко разговарао са премијером Републике Српске Милорадом Додиком о актуелним политичким питањима, уз посебан нагласак на предстојећи састанак у оквиру такозваног "прудског процеса".

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко и премијер РС Милорад Додик сагласили су се у Бањалуци да питање спорних закључака парламента РС о преиспитивању преноса одређених ентитетских надлежности на државни ниво мора бити решено на рационалан начин, саопштено је из ОХР-а.

Инцко је парламенту РС дао рок да до 11. јуна поништи своје закључке којима се тражи ревизија пренетих надлежности са ентитетског на државни ниво, наводећи да се тим закључцима "угрожава систем расподеле надлежности између државе и ентитета утврђен Уставом БиХ".

У саопштењу ОХР-а се наводи да су Инцко и Додик разговарали о свим актуелним политичким питањима, а посебно о предстојећем састанку у оквиру тзв. "прудског процеса".

"Овај састанак је део консултација високог представника и специјалног представника ЕУ Инцка са свом тројицом прудских лидера, како би припремили састанак заказан за 14. јун, а који би требало да буде посвећен решавању преосталих нерешених питања државне и војне имовине", наводи се у саопштењу.

Наводи да су се Инцко и Додик сложили да је потребно предузети све мере како би се та питања решила што је пре могуће и на тај начин доказало да је Босна и Херцеговина спремна да постане партнер Европској унији.

"Европска будућност ове земље је најважнији циљ за све грађане и њихове политичке лидере. Премијер Додик поздравља иницијативе које ће убрзати процес интеграција у ЕУ", истакао је високи представник.

Поручио је да је сада "најургентније да земља осигура испуњавање свих преосталих услова из 'мапе пута' за либерализацију визног режима са земљама ЕУ".

Лидери највећих странка у БиХ Милорад Додик, Драган Човић и Сулчејман Тихић сагласили су се 8. новембра прошле године на састанку у Пруду да Устав БиХ треба да буде мењан амандманима и уз стручну помоћ међународних институција.

Изменама Устава треба да буду јасно прецизиране надлежности државе, функционисање институција БиХ, као и територијална организација, посебно средњих нивоа власти, ентитета Републике Српске и Федерације БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи