Сељачка буна у Хрватској

Незадовољни поруком Владе да у буџету нема новца за њихове захтеве, пољопривредници блокирали Осијек и Винковце. Дошло и до сукоба са полицијом. Сељаци траже да им се исплате заостале субвенције и одустане од најављеног смањења подстицаја аграру.

Седми дан протеста у Хрватској, сељаци су блокирали путеве у Славонији. Штрајкачи пробили полицијске барикаде, рукама померали полицијска кола, након чега их је зауставило 30 интервентних полицајаца, преноси ХРТ. Премијерка Јадранка Косор није дошла на заказане преговоре, иако су сељаци очекивали њен долазак.

У Славонским жупанијама на улицама је око 5.000 људи и 2.000 трактора. Више од 400 трактора налази се у Јармини, а штрајкачи намеравају да наставе вожњу према граничним прелазима Торварнику и Илоку.

Заменица портпарола хрватске владе Мартина Банић рекла је да премијерка Косор данас сигурно неће ићи у Славонију на састанак са сељацима, а да је за све ту министар пољопривреде.

На конференцији за новинаре министар Петар Чобанковић рекао је да Влада не може да испуни захтеве сељака, преноси ХРТ.

Чобанковић је рекао да је на састанку у Влади са премијерком Јадранком Косор и члановима Владе још једном тражио евентуално решење, али да су јучерашњи услови максимум који држава може понудити. Све изнад тога, рекао је, било би лажно обећање.

Министар Чобанковић позвао је представнике штрајкачких одбора, на задњи круг преговора вечерас у 20 часова у Министарству пољопривреде.

Информација да премијерка Косор неће доћи на разговоре у Славонију изненадила је сељаке, али наводе да знају "на чему су". Вођа протеста Томислав Покровац рекао је да "преговора без премијерке нема".

Јосиповић "између две ватре"

Један од представника сељака Драгутин Дукић за хрватски Интернет портал "Индекс" рекао је да је председник Иво Јосиповић обећао помоћ.

"Јуче смо захтевали да разговарамо са премијерком Косор, али не у Загребу, већ у Славонији", каже Дукић.

Потпредседник Хрватског сељачког савеза Вуковарско-сремске жупаније Стјепан Филић рекао је за ХРТ да су председнику Јосиповићу обећали да неће ништа предузимати док се не састану са премијерком Косор.

Последња понуда хрватске владе је да 60 одсто укупног потраживања сељака исплати у новцу, до краја марта 50 одсто, а остатак до краја следећег месеца.

Влада уз то нуди могућност набавке репроматеријала у укупном износу од 300 милиона куна, или 600 куна по хектару, што је додатних 22 одсто обећаних субвенција.

Сељаци су донекле задовољни предложеним, међутим, пуни консензус није постигнут.

Наиме, сељаци траже хитну исплату свих субвенција из 2009. године и то у новцу. Траже да им се овогодишњи доходак исплати до 1. маја и то 60 одсто у новцу, а спорних 40 одсто, које је држава недавно укинула, у репроматеријалу.

Тракторима на Загреб

"Сви су за одлазак у Загреб, али време и друге детаље нећемо износити у овом тренутку", рекао је неформални вођа сељачких протеста.

Данас ће се поново састати координатори протеста који ће још једном утврдити који су захтеви "испод којих не намеравају ићи", каже Дукић.

"Индекс" пише да је атмосфера на путевима и даље добра, упркос киши и снегу мало је који сељак јуче хтео да оде кући.

Јучерашњем протесту придружила група трактора из Сиња, што значи да је протест прешао и на Далмацију.

У свакој од источних жупанија има по неколико пунктова са тракторима, а сељаци су и даље спремни да иду у Загреб уколико се у најскорије време не постигне договор.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи