Црногорски војници у Авганистану

Првој црногорској јединици која се упућује у Авганистан организован свечани испраћај у Даниловграду. Председник Филип Вујановић поручио војницима да се у домовину врате са чашћу, а да је обавеза Црне Горе да се брине о њиховим породицама.

У касарни у Даниловграду је организован свечани испраћај прве јединице Војске Црне Горе који ће у понедељак 8. марта отпутовати у Авганистан у међународну мировну мисију ИСАФ где ће служити под командом НАТО-а.

На испраћају пешадијског вода од 25 припадника, председник Црне Горе Филип Вујановић војницима и официрима пожелeо је да се у домовину врате "са чашћу" коју имају они, њихове породице и држава Црна Гора.

"Тамо сте једна породица. Окрените се једни другима. А овде, у Црној Гори, држава, а посебно Министарство одбране, имаће додатну обавезу да брину о вашим породицама", рекао је Вујановић црногорским војницима.

Пешадијски вод ВЦГ биће у саставу мађарске чете, под немачком командом, са задатком да обезбеђују базу ИСАФ-а у авганистанском граду Пол е Комри.

Поред пешадијског вода, у контигенту ВЦГ у мировној мисији биће још четири официра и трочлани медицински тим.

Вујановић је на свечаности у Даниловграду, којој су присуствовале и стране дипломате, рекао да је ИСАФ мисија у Авганистану "данас најважнија мировна мисија" у свету.

Црногорски председник подсетио је да то није прва мировна мисија у којој учествује Црна Гора. Око 80 војника и официра црногорске војске су 1897. године више месеци провели у мировној мисији на Криту, где су раздвајали зараћене Грке и Турке.

Самарџић: Црногорски војници потпуно спремни

Начелник Генералштаба ВЦГ, вицеадмирал Драган Самарџић казао је да црногорски војници одлазе у Авганистан "потпуно спремни" за задатке којих их чекају, јер су, како је навео, прошли вишемесечну обуку.

Самарџић је војницима у мировној мисији пожелео срећу, а њиховим породицама захвалио је због подршке коју су им пружили да оду у далеку земљу.

Командир јединице која одлази у мировну мисију, капетан Енес Мурић рекао је да је учесће у ИСАФ мисији част за црногорске војнике и да ће они постављене задатке извршити одговорно и професионално.

Црногорски паралмент раније је донео одлуку о упућивању припадника ВЦГ у мировне мисије. Црна Гора је једна од ретких земаља која није чланица НАТО-а, а упућује своје војнике у мисију под командом те војне алијансе.

Званичници НАТО-а више пута су веома високо оценили такав гест Црне Горе, а у Подгорици се очекује да ће то бити уважено приликом одлучивања о пријему земље у ту војну организацију.

Према најавама из НАТО-а, Црна Гора ће бити прва следећа земља која ће бити примљена у тај војно-политички савез.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи