Силајџић нови председавајући

Дужност председавајућег Председништва БиХ од данас ће обављати бошњачки члан Харис Силајџић. Претходних осам месеци, председавајући тог тела био представник Хрвата Жељко Комшић.

Бошњачки члан Харис Силајџић у наредних осам месеци обављаће дужност председавајућег Председништва БиХ.

Претходних осам месеци, председавајући тог тела био је представник Хрвата Жељко Комшић. Примопредаја дужности председавајућег Председништва БиХ обавља се по начелу ротације.

БиХ има три члана Председништва, који се на месту председавајућег ротирају сваких осам месеци.  

Силајџић је уочи и током рата у БиХ, у првој половини 1990. година, био министар спољних послова у влади у Сарајеву и њен премијер, као члан Странке демократске акције (СДА) Алије Изетбеговића.

После раскида са СДА, Силајџић је основао Странку за Босну и Херцеговину и 2006. године ушао у Председништво БиХ.

Странка се залаже за укидање Дејтонског мировног споразума из 1995. године, којим је окончан рат у БиХ, заједно са два ентитета у БиХ, Републике Српске и муслиманско-хрватске Федерацуије БиХ, и сматра да би их требало заменити јединственом грађанском државом.

Силајџић, који је доктор историјских наука, завршио је у Либији Факултет арапског језика и исламистике, а магистрирао је и докторирао у Приштини.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи