Црна Гора, транзит за наркотике

Географски положај Црне Горе погодује шверцерима, па је користе за претовар дроге намењене европском тржишту. Само мања количина наркотика остаје у тој држави.

Црна Гора је транзитна земља за наркотике који су намењени европском тржишту и само 10 до 15 одсто задржава се у тој држави, док се остало пребацује у друге државе, наводи се у годишњем извештају Стејт департмента о међународној борби против дроге.

У документу објављеном на сајту Стејт департмента је наведено да је географска позиција Црне Горе подстицајна за организоване криминалне групе да њену територију користе као тачку претовара за дрогу намењену тржишту Европске уније.

Црна Гора је још рањива на пролазак дроге, оцењено је извештају и указано да је због тога њена Влада као један од приоритета дефинисала заштиту границе.

Стејт департмент је навео да је Влада Црне Горе као један од приоритета поставила и борбу против злоупотребе и кријумчарења дроге, додајући да нема извештаја о производњи наркотика, хемијских или синтетичких дрога у Црној Гори.

"Влада не подстиче нити олакшава незакониту производњу или дистрибуцију опојних или психоактивних дрога, као ни прање новца везаног за трансакције са дрогом", додаје се у извештају.

Оцењује се да мали проценат дроге која стиже у Црну Гору остаје за домаћу употребу и процењује да се од укупне количине, 10 до 15 одсто наркотика остаје за црногорско тржиште.

У документу се истиче добра сарадња америчке агенције ДЕА са црногорском полицијом и најављује наставак сарадње Стејт департмента са Владом у Подгорици.

"САД планирају наставак билатералне помоћи за промовисање владавине права у Црној Гори, укључујући и сузбијање кријумчарења наркотика", наведено је у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи