Роћен: Црнa Гора за добросуседске односе

Црну Гору нико не треба да учи како да ојача институције за борбу против криминала, рекао шеф дипломатије Милан Роћен. Роћен, међутим, очекује да ће, упркос случају Шарић, Београд и Подгорица бити још већи пријатељи.

Црногорски министар иностраних послова Милан Роћен изјавио је да Црној Гори нису потребни ничији савети, а поготову не притисци да треба да ојача сопствене институције за борбу против организованог криминала.

"Нас нико не треба да учи или да тера. Ми знамо да треба да ојачамо институције и то радимо".

Прича о "случају Дарка Шарића" непотребно је подигла тензије између Црне Горе и Србије које неће утицати на односе две земље, рекао је Роћен.

Министар је, учествујући у раду Одбора за међународне односе и европске интеграције, изразио уверење да ће, упркос тим тензијама, Београд и Подгорица бити још већи пријатељи.

Роћен је, у складу са пословником о раду парламента, био на "контролном саслушању" у том Одбору, на предлог опозиционог Покрета за промјене. Посланици су Роћена "саслушавали" о актуелним питањима спољне политике Црне Горе.

Министар је рекао да Црна Гора "не гура прст у око" Србији, наводећи да су такве оцене произвољне и кад је у питању признање независности Косова и у случају Дарка Шарића, осумњиченог за шверц дроге.

"Политика добросуседства је наш приоритет број један", рекао је Роћен који је, одговарајући на једно посланичко питање, рекао да не треба правити проблем од боравка министра иностраних послова Србије Вука Јеремића на савинданској свечаности у Бијелом Пољу, 27. јануара.

Роћен је рекао да би се тада, да је био у Црној Гори, "неформално састао" са Јеремићем кога је назвао својим "пријатељем".

Према речима Роћена, "случај Шарић" се покушава злоупотребити против интереса Црне Горе. Политизација тог случаја и борбе са организованим криминалом, оценио је, иде дотле да се то ставља у етнички контекст.

Роћен је рекао да изгледа да се идентитет црногорске нације признаје само када треба Црну Гору означити као земљу криминала.

"Иде се дотле да је Црногорац једнако криминалац", рекао је Роћен који се заузео за престанак садашње реторике између Подгорице и Београда, уз уверење да ће Црна Гора и Србија бити "још већи пријатељи".

Опозиција: Власт намерно шири причу о "антицрногорству"

Представник опозиционе Нове српске демократије Славен Радуновић рекао је, пак, да црногорска власт намерно шири причу о "антицрногорству" у Србији.

Главни проблем у Црној Гори је, по његовим речима, организовани криминал и то се не може прикрити причама о наводном антицрногорству у Србији.

Радуновић је у једном моменту Црну Гору означио као "сигурну мафијашку кућу" на шта је реаговао посланик владајуће Демократске партије социјалиста Обрад Станишић.

И посланик Социјалистичке народне партије Предраг Булатовић је оценио да "питање наводне угрожености Црне Горе и црногорске нације има сврху само да се пажња скрене са других проблема".

Булатовић је рекао да је по неким ранг листама "руска мафија" на првом месту, на другом је "италијанска", а на осмом "српска". Роћен је ту Булатовићеву тврдњу пропратио опаском - "то значи да Црногораца нема у криминалу".

Булатовић је одбацио такво тумачење, оценивши да је Роћенова опаска о изједначавању Црногорца и криминалаца нетачна.

ПЗП: ДПС прошла пут од великосрпства до антисрпства

"Ви лоше водите спољну политику Црне Горе", рекао је Роћену посланик Покрета за промјене Бранко Радуловић и додао да је Демократска партија социјалиста којој припада и Роћен, прошла пут "од великосрпства до антисрпства".

"А и једно и друго је антицрногорство", рекао је Радуловић који је Роћена означио као "другу личност" по утицају у Црној Гори.

Радуловић је рекао да Роћен својим изјавама штети и економској сарадњи Црне Горе и Србије. Он је, такође, Роћена довео у везу са уступањем изградње аутопута кроз Црну Гору хрватском конзорцијуму што је оценио као лош посао.

"Одбацујем ваше оцене о мојим антисрпским изјавама", узвратио је Роћен Радуловићу. Министар који је више пута говорио, оценио је да је "Србија у проблему, а не Црна Гора".

"Та прича - ми смо лидери у региону, погледајте како смо ми добри, а они други (Црна Гора) су лоши, то је та политика", рекао је Роћен.

Он је поновио да је успостављање дипломатских односа Црне Горе са Косовом "логичан след" одлуке о признању независности и "технички чин". Роћен је, такође, рекао да у ДПС-у нема никаквих сукоба у вези са признањем Косова. Рекао је и да са аутопутем има везе само утолико што је његов отац био путар.

Шеф дипломатије Црне Горе је најавио да се "врло брзо" може очекивати да Хрватска достави Црној Гори њене "опаске" на документ који је раније Подгорица упутила Загребу у вези са решавањем питања полуострва Превлака код Херцег Новог.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи