Грчка на прекретници

Премијер Грчке Папандреу изјавио да су страховања о лошем стању грчке економије потврђена и да земља мора "сама да уведе ред у својој кући". Грчки дефицит постао предмет препуцавања немачких и грчких медија.

Најгора страховања о грчкој економији су потврђена, изјавио је премијер Јоргос Папандреу после посете инспектора Европске уније. Ипак поручује да ниједна друга земља неће платити грчке дугове.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу каже да постоји само једна дилема: "Да ли ћемо допустити банкротство земље, или ћемо реаговати. Да ли ћемо допустити шпекулантима да нас угуше, или ћемо узети судбину у своје руке. Морамо учинити све што можемо да бисмо решили проблеме већ данас", категоричан је Папандреу.

Папандреу каже да је за Грчку питање части и поноса да "уведе ред у сопственој кући".

Грчки буџетски дефицит, који представља велики проблем за чланице Европске уније постао је предмет препуцавања између немачких и грчких медија.

Немачки недељник "Фокус" је на насловној страни објавио слику богиње Афродите, уз наслов "Преваранти у европородици". "Фокусу" није остао дужан атински "Елефтерос типос", објавио је фото-монтажу на којој се види берлински "Стуб победе" и позлаћена римска богиња Викторија, која у десној руци не држи ловоров венац, већ кукасти крст.

У тексту пише да немачки финансијски нацизам угрожава Европу и да је Грцима прекипело што Немци блате њихову земљу.

Медији се препуцавају, политичари смирују ситуацију 

Медијске размирице су почеле да попримају и дипломатску димензију. На разговор је позван немачки амбасадор у Атини.

Председник грчког Паламента Филипос Петсалникос је рекао да му није намера да критикује слободу штампе у Немачкој и да свако има право да пише шта хоће. "Критике су добродошле, али неки текстови немају везе са реалношћу и све границе су прекорачене", рекао је Петсалникос.

Немачком амбасадору у Атини Волфганг Шултхајс је жао што је текст у "Фокусу" изазвао овакве реакције. "Покушао сам да објасним да је то изузетак и да нема везе са осталим немачким медијима који пишу озбиљно и на основу чињеница", каже амбасадор.

Грчка се очајнички бори да поврати поверење инвеститора у своје економске показетеље и у способност да врати дугове након што је обелодањено да је претходна влада конзервативаца умањила податке о буџетском дефициту за половину.

Инспектори Европске уније и Међународног монетарног фонда поручују да Атина неће успети да смањи дефицит без кресања трошкова, који су већ извели на улице хиљаде незадовољних грађана.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи