Инцко: Затварање ОХР-а нереално

Нису испуњени услови за трансформацију ОХР-а у Канцеларију специјалног представника Европске уније, рекао високи представник у БиХ Валентин Инцко. Додик: Бошњаци против затварања Канцеларије.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да је Управни одбор Савета за имплементацију мира (ПИЦ) незадовољан спровођењем пет циљева и два услова неопходних за трансформацију канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) и оценио да је нереално очекивати њено затварање до октобарских избора.

"Нереално је очекивати затварање ОХР-а до октобарских избора, јер ће након одлуке о затварању бити потребно најмање 90 дана за затварање и још шест месеци за ликвидацију ОХР-а", рекао је Инцко.

Навео је да је на дводневној седници Савета за имплементацију мира потврђено да међународна заједница жели транзицију ОХР-а у Канцеларију представника ЕУ, али да то неће учинити све док се не испуне задати услови и циљеви, додајући да ОХР једино истински ради на испуњавању постављених услова.

"ПИЦ је и овај пут поручио да међународна заједница неће толерисати никакве покушаје угрожавања интегритета ОХР-а", истакао је Инцко.

ПИЦ је, такође, поручио да је, између осталог, потребно хитно постићи међувладин договор о расподели државне и војне имовине, а у вези с Дистриктом Брчко решити питање електричне енергије.

"ПИЦ подсећа власти у БиХ да су потребне уставне промене, без обзира што оне нису услов за затварање ОХР-а", рекао је Инцко, додајући да су уставне промене потребне како би БиХ постала функционална држава и да би брже напредовала ка евроатлантским интеграцијама.

Рекао је да грађани на октобарским изборима у својим рукама имају бонска овлашћења, позивајући их да мењају ситуацију користећи отворене листе и да критички сагледају резултате рада владајуће коалиције.

На седници ПИЦ-а је разговарано и о попису становништва, који ће се 2011. године одржати у већини земаља света, а ове године би било потребно извршити "пилот попис".

"Уколико до пописа не дође, БиХ би се могла наћи у групи од само две-три земље на свету које неће имати попис", напоменуо је Инцко.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи