Пуканића убила дуванска мафија

Ратко Кнежевић оптужио Станка Суботића и Мила Ђукановића да стоје иза убиства хрватског медијског магната. Кнежевић тврди да му је Суботић поручио да ће убити и њега и Пуканића.

Црногорски бизнисмен Ратко Кнежевић оптужио је дуванску мафију, односно Станка Суботића Цанета и црногорског премијера Мила Ђукановића да стоје иза убиства власника хрватског листа "Национал" Ива Пуканића и његовог сарадника Нике Фрањића.

У наставку суђења пред Жупанијским судом у Загребу, Кнежевић је рекао да је дуванска мафија Пуканићу почела да прети већ након првих текстова о организованом шверцу цигарета под окриљем црногорске државе, објављеним у тадашњем дневнику "Република".

Низ написа настављен је у недељнику "Национал", а са њима су долазиле и нове претње, али и први планови атентата који су још 2002. године осујетиле тајне службе неколико земаља, рекао је Кнежевић.

Пуканић му је, присетио се, говорио како су му нудили новац да престане да пише, најпре два, а потом и пет милиона евра.

"Таква је мафија, прво прети, потом подмити, а онда и убије", рекао је Кнежевић.

Осим људи блиских Суботићу, претње је телефоном, према речима Кнежевића, изговорио и сам Суботић.

"Када сам рекао да не могу утицати на Пуканића, престао је да буде пристојан и рекао - убио сам многе, убићу и тебе и Пуканића ако буде требало", рекао је Кнежевић.

Навео је да су му претње преносили и људи који су били блиски Милу Ђукановићу, међу којима је навео Ђукановићу сарадницу Душку Јекнић.

Кнежевић је додао да су Пуканићеви текстови о дуванској мафији били "филигрански прецизни".

"Ништа није било рекла-казала, у текстовима су стајали тачни називи фирми, регистрације авиона, имена пилота, износи новца зарађени шверцом цигарета. Открио је хоботницу која је расла свуда око нас и то је учинио на сјајан истраживачки начин", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао и да су на темељу Пуканићевих открића европски истражитељи као шефа дуванске мафије препознали његовог кума, црногорског премијера Ђукановића.

"Једна од улога тог буџета била је и куповина гласова на изборима за које се плаћало од 50 до 100 евра", рекао је Кнежевић.

Шверцерски канали дувана и кокаина

Кнежевић је додао и да је те оптужбе Пуканић изнео и у Барију, пред истражитељима који су водили тајну истрагу против дуванске мафије.

Истрага је уродила оптужницом у којој је Ђукановић, када се на суду у Барију појавио као сведок, "први пут могао видети Пуканићево сведочење и утицај који је у расветљавању целог случаја дало писање Национала", тврди Кнежевић.

Само десет дана касније у Загребу се догодио први неуспели атентат на Пуканића.

"Осим жртава убијених на улицама Београда, Загреба и Подгорице жртве дуванске мафије су и грађани Црне Горе", рекао је Кнежевић, додајући да је истим шверцерским каналима посао у последње време са дувана пребачен на кокаин.

Тужилаштво је у оптужницу унело тврдњу да је прво убиство неког хрватског новинара од Домовинског рата организовано како би се онемогућило да пише о деловању и повезаности више криминалних група на балканском простору.

Новац од шверца стизао Суботићевим авионом

Кнежевић је рекао и да је новац од шверца дувана у готовини долазио у Црну Гору авионом Суботића, владе Црне Горе или изнајмљеним авионима одакле је превожен у приватну банку на Кипру, а затим би се враћао у Црну Гору преко "off shore" компанија које је отварао Суботић.

Сведок је навео и да је италијанско тужилаштво располагало подацима да је само 1999. године из Црне Горе изнесено милијарду и 300 милиона марака. Према његовим речима, први посао шверца цигарета односио се на шверц према Србији и земљама бивше Југославије, а други према Италији.

Присетио се и да је на једном пријему 1999. године, који је организовао Мило Ђукановић, Станко Суботић Цане у алкохолисаном стању испричао да је "рекао Аркану да Вању Бокана помете ветар".

Кнежевић је рекао да не познаје лично шестооптуженог за убиство Пуканића и Фрањића, Слободана Ђуровића, као ни Сретена Јоцића, познатијег као Јоца Амстердам, наводног финансијера и наручитеља убиства.

Одбрана шесторице оптужених за убиство Пуканића и Фрањића тврди да Кнежевић нема непосредна сазнања о самом убиству.

За убиство Пуканића и Фрањића, 23. октобра 2008. и удруживање у међународну злочиначку организацију, УСКОК је оптужио Роберта и Луку Матанића, Амира Мафаланија, Слободана Ђуровића, Жељка Миловановића и Бојана Гудурића.

На оптуженичкој клупи нема Гудурића који се налази у екстрадиционом притвору у Сарајеву и чије се изручење Хрватској очекује.

Није присутан ни Миловановић који је за исти злочин оптужен у Београду заједно са Миленком Кузмановићем и наводним финансијером и наручиоцем Сретеном Јоцићем, познатијим као Јоца Амстердам.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи