Нимиц: Концентришите се

Временски оквир за решење питања имена Македоније се мери данима, изјавио у Скопљу посредник у, 20 година дугом, македонско-грчком спору Метју Нимиц.

Посредник у македонско-грчким преговорима о имену Македоније Метју Нимиц, после разговора са премијером Николом Груевским у Скопљу, изјавио је на преговоре донео сугестије да је дошло право време да се спор између две земље реши.

"Нисам донео предлог него сугестије, које су познате и које су се досад више пута нашле на преговарачком столу", рекао је Нимиц после сусрета са Груевским, који се оцењује као кључан за даљи ток преговора са Грчком.

Нимиц је властима у Скопљу поручио да се решење двадесетогодишњег проблема уставног имена бивше југословенске републике не треба одлагати, да се "временски оквир за решење мери данима", јер је то питање од националне важности за Македонију.

Нимиц је, међутим, истакао да ће тек после сусрета у Атини моћи да оцени да ли постоји могућност за решење и поновио да су преговори фокусирани једино на име, а не на остала питања.

"Са моје тачке гледишта, главно питање је име државе. Ово питање је у резолуцији УН и у Привременом споразуму између Македоније и Грчке и суштинско је питање за земљу", рекао је Нимиц.

Македонске власти затражиле су од Нимица да се преговори воде само о имену, а не и о језику и идентитету, као и да се будући сусрети чешће одржавају у првом полугођу ове године.

Метју Нимиц је истакао да ће после повратка у Њујорк одлучити да ли ће процес решавања спора око имена продужити сусретом преговарача или новом посетом региона.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи