Москва тражи затварање ОХР-а

Москва позива на што скорије окончање мисије Канцеларије Високог представника међуанродне заједнице у БиХ. Постављање додатних услова за затварање ОХР-а довео би до унутрашње напетости, рекао заменик министра иностраних послова Русије Владимир Титов.

Русија позива на што скорије окончање мисије Канцеларије Високог представника међуанродне заједнице (ОХР) у Босни и Херцеговини без додатног условљавања, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Владимир Титов, поводом одржавања седнице Управног одбора Савета за примену мира.

Сматрамо да би сваки покушај постављања додатних услова за затварање ОХР-а само довео до унутрашње емоционалне политичке напетости и да носи у себи опасност за прављења корака уназад у решавању питања БиХ, рекао је Титов у интервјуу агенцији Итар-Тас.

Намеравамо да заоштримо питање неопходности реализације програма мера усаглашеног у Одбору, који треба да осигура предају босанским властима потпуне одговорности и државних овлашћења, рекао је заменик шефа руске дипломатије.

Титов је навео да се последњи отворени проблем тзв. "формуле пет циљева и два критеријума" односи на решавање питања расподеле државног власништва.

Сматрамо да то питање може бити решено у најскорије време на основу функционално-територијалног принципа који у потпуности одговара мировном споразуму и дејтонском уставу БиХ и који је одобрио Управни одбор, истакао је заменик министра иностраних послова Русије.

Титов је рекао да ће Москва позивати међународне партнере и стране у БиХ да покажу добру вољу и уложе максимум напора ради што скорије реализације тих колективно одређених задатака, што би отворило пут окончању мисије ОХР и предаји одговорности за судбину земље грађанима БиХ.

ОХР је саопштио да ће Управни одбор Савета за примену мира почети данас у Сарајеву дводневну седницу, на којој ће разматрати ситуацију у БиХ. Седницом ће председавати високи представник Валентин Инцко.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи