Нимиц, нада умире последња

Проблем спора око имена Македоније не може да се реши у следећих неколико месеци, рекао посредник УН Метју Нимиц, истичући да у Скопље додноси "паметне идеје" и да очекује много од преговора.

Посредник Уједињених нација у македонско-грчким преговорима о имену Македоније Метју Нимиц изјавио је у Скопљу да доноси "паметне идеје" о покретању процеса преговора, додајући да проблем не може бити решен у следећих неколико месеци.

Напомињући да очекује много од преговора, он је демантовао да на овонедељним разговирма са македонским и грчким властима долази са новим предлогом за решење спора о уставном имену Македоније.

Нимиц сматра да је занчајно да разговара са властима, али да има идеје са којима процес може да крене напред, јер највиши приоритет је да се разговори убрзају, да неке одлуке буду донете и да се види да ли је могући некакав пробој у преговорима.

Нимиц је, после разговора са македонским председником Ђорђом Ивановом и шефом диплометије Антонијем Милошоским, рекао да не очекује да се овај компликовани проблем брзо реши, али сматра да решење може да буде постигнуто за реалтивно кратко време, ако су обе стране спремне на то.

Посредник УН ће сутра разговарати са премијером Николом Груевским, који је данас најавио конструктивност македонске стране. Метју Нимиц у петак путује у Атину.

Спор 19 година дуг

Из Скопља су, последњих дана, долазили различити сигнали око, наводног, новог предлога премијера Груевског око имена Македоније. Извори из македонске владе, прво су најављивали нови предлог који би отворио врата "експресном" решењу 19 година дугог спора, али је сам Груевски касније рекао да "конкретног предлога, у ствари, и нема".

Од 1993. године, споразумом постигнутим под патронатом УН, Македонија у међународним организацијама користи рогобатно име "Бивша Југословенска Република Македонија", док се у билатералним односима са већином држава употребљава уставни назив "Република Македонија".

Преговори о решењу спора око имена између Скопља и Атине воде се од 1992. године. УН су именовале Метју Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двеју страна и изнео је неколико предлога.

Последњи предлог који је Нимиц понудио, био је назив "Северна Македонија", а раније су помињани називи "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Македонију је под уставним именом признало 127 земаља света.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи