Вуковарски референдум против ћирилице

Хрватска странка права прикупља потписе за расписивање референдума којим ће у Вуковару покушати да укине ћирилицу и српски језик, који се у том граду користе као службени.

Десничарска Хрватска странка права (ХСП) покренула је потписивање петиције за расписивање референдума о измени вуковарског градског статута, којом би требало да буде спречено увођење ћирилице у јавну и службену употребу у делокругу града Вуковара.

Како је речено на конференцији за новинаре вуковарског огранка ХСП-а, та странка сматра спорним став из статута који даје право употребе ћирилице српској националној мањини у јавној и службеној комуникацији у јавним пословима из самоуправног делокруга града.

У ХСП-у сматрају да је то "резултат политичке трговине" владајуће Хрватске демократске заједнице и Самосталне демократске српске странке (СДСС).

"ХСП неће и не може да пристане на увођење ћирилице у Вуковару, који је симбол рата и отпора у Домовинском рату", оценио је председник ХСП-а Данијел Срб.

Вуковарски СДСС је недавно затражио да се градским одборницима српске националности службени списи достављају на ћириличном писму, због чега је ХСП и тражио промену статута.

Да би иницијатива успела, ХСП треба да прикупи више од 6.600 потписа.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи