Кришто: Бошњаци желе да доминирају у БиХ

Потребно је успоставити трећу територијалну јединицу у БиХ са хрватском већином, сматра председница Федерације БиХ Борјана Кришто. Положај Хрвата тежак због тежње Бошњака за доминацијом, тврди Кришто.

Председница Федерације БиХ Борјана Кришто упозорила је да је положај Хрвата у том ентитету веома тежак због сталних настојања Бошњака за доминацијом и мајоризацијом.

"Због непостојања механизма за остваривање једнакоправности, Хрвати су изложени сталној дискриминацији и мајоризацији од Бошњака", рекла је Кришто медијима Републике Српске.

Кришто је подсетила да су Хрвати, према Уставу БиХ, конститутивни народ и да би права и обавезе требало да подједнако остварују на целом простору БиХ.

"Међутим, и у Влади Федерације БиХ су све учесталија доношења одлука прегласавањем хрватских министара", рекла је Кришто.

Председница Федерације БиХ сматра да треба успоставити и трећу територијалну јединицу у БиХ са хрватском већином, за шта је, како каже, потребна добра воља свих учесника у процесу уставних промена.

Председник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Чолић такође сматра да би за БиХ било најбоље уставно решење да сваки народ има своју самосталну јединицу, а да Сарајево буде дистрикт.

Инцко: БиХ изгубила прикључак на путу ка ЕУ

Високи представник међународне заједнице и специјални изасланик ЕУ у БиХ Валентин Инцко изјавио је да је БиХ "изгубила прикључак" са осталим државама региона на путу ка чланству у ЕУ, али да је европска будућност БиХ приоритет Брисела.

"Чињеница да је висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон овако брзо по ступању на дужност допутовала у Босну и Херцеговину, јасно показује свима колико је БиХ високо на листи приоритета ЕУ и колико је ЕУ заинтересована за напредак БиХ", рекао је Инцко у интервјуу за сарајевско "Ослобођење".

Ештонова је дошла са "врло јасном поруком: нема поделе БиХ и Европска унија жели БиХ у свом чланству само као јединствену земљу", рекао је Инцко, додајући да је "друга јасна порука је била да је будућност БиХ у ЕУ, али да ова држава мора урадити свој домаћи задатак".

"БиХ се мора вратити на пут дијалога и компромиса, који једини води ка напретку", рекао је Инцко, додајући да су општи избори који се одржавају у октобру ове године "од велике важности за европски пут ове земље".

Кузмановић: Конструктиван допринос Републике Српске

О политичкој ситуацији у БиХ разговарали су и амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш и председник РС Рајко Кузмановић.

Кузмановић је рекао да ће представници Републике Српске наставити да дају конструктиван допринос у решавању отворених питања у БиХ неопходних за стабилизацију политичких и економских прилика, затварање Канцеларије ОХР-а и напредак у европским интеграцијама.

Рајко Кузмановић је нагласио да су представници РС спремни да разговарају о имплементацији одлуке Европског суда за људска права и усклађивању Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима, да би и припадницима националних мањина било омогућено да остварују пасивно бирачко право и кандидују се за Председништво и Дом народа БиХ.

Поводом недавно усвојеног закона о референдуму и грађанској иницијативи, Кузмановић је рекао да тај закон није усмерено против било чијих интереса, већ представља континуитет законодавне делатности Скупштине РС на усаглашавању постојеће легислативе са уставним и законодавним системом РС, савременом демократском праксом и европским стандардима.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи