Појас за спасавање Грчкој

Европа спрема помоћ Грчкој, иако премијер Грчке Јоргос Папандреу поручује да тој земљи није потребна финансијска, него политичка подршка Уније. Стручњаци упозоравају да је економска стабилизација Грчке немогућа без спољне финансијске помоћи.

Немачки недељник "Шпигл" тврди да су се водеће земље еврозоне договориле да влади у Атини одобре зајам од 20 до 25 милијарди евра, док премијер Грчке Јоргос Папандреу поручује да Грчкој није потребна финансијска, већ политичка подршка Европске уније, како би Атина показала да је способна сама да спроведе оштре резове.

Буџетски дефицит Грчке премашује 100 одсто бруто домаћег производа. Притисак на ту земљу расте јер Европска унија тражи од Атине да до 16. марта предузме додатне мере како би смањила јавни дуг и буџетски дефицит.

Са друге стране, грчки премијер Јоргос Папандреу тражи од европских лидера време, како би влада у Атини показала да јој се поново може веровати.

"Тренутно нам није потребно задуживање. Новац ћемо позајмити средином марта, али Грчкој треба да буде дозвољено да позајми новац уз исте камате које важе и за друге земље, а не по високим стопама, које угрожавају могућност смањења дефицита", рекао је премијер Грчке Јоргос Папандреу.

За садашњу кризу премијер Папандреу криви растрошност претходне, десничарске владе. Само на Олимпијаду 2004. године потрошено је око 10 милијарди евра.

Олимпијско село Маркопуло, недалеко од Атине, пре пет година доживело је прави процват, добило нову инфраструктуру и стамбене објекте. Ситуација је данас потпуно другачија.

Грађевински предузетник Јанис Евангелиу каже да су 2004. године, у Маркопуло долазиле многе грађевинске фирме и да су до пре две године стално ницала нова градилишта. Данас је све стало, наводи Евангелиу и додаје да више нико нема посла.

Нове пореске мере

Да би смањила дефицит са рекордних 12,7 на 8,7 одсто, влада је замрзла плате у јавном сектору и најавила нове пореске мере.

Незадовољни драстичним резовима, синдикати у државном и приватном сектору за идућу недељу најављују општи штрајк.

"Није у реду то што траже од народа да плаћа последице кризе, јер људи немају пара. Треба да нађу оне који су узели новац и да их питају шта су са њим урадили", рекла је Анти Спану, власница пекаре.

Европа убрзано ради на санирању овакве ситуације, како се криза не би проширила на друге чланице Европске уније.

Министар финансија Финске Јирки Катаинен рекао је да грчка криза представља озбиљну лекцију за југоисточну Европу али и за остатак континента и додаје да ће страх натерати политичаре да озбиљно поведу рачуна о јавним финансијама и трошењу средстава.

Грчка влада тврди да ни у ком случају неће тражити помоћ ММФ-а за решење кризе, јер је у европском систему, наводе грчки званичници.

Водеће земље еврозоне спремне су да помогну Атини, како грчка дужничка криза не би довела у питање стабилност евра. У припреми су зајмови и кредитне гаранције од 20 до 25 милијарди евра, а та помоћ, како наводе немачки медији, биће строго условљена испуњавањем преузетих обавеза.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи