Осуда напада на Медојевића

Због напада не Небојшу Медојевића, опозиција тражи хитно заседање Одбора за безбедност црногорског Парламента. Напад осудили и позиција и опозиција. Медојевић страхује за живот, али одбија заштиту полиције.

Три црногорске опозиционе партије, Социјалистичка народна партија, Нова српска демократија и Покрет за промене, најавиле су да ће од председника Црне Горе Филипа Вујановића затражити да хитно сазове седницу Савета за одбрану и безбедност, на којој би се разговарало о организованом криминалу.

Председници тих партија, Срђан Милић, Андрија Мандић и Небојша Медојевић, о томе су се договорили касно синоћ у Подгорици, на састанку на коме је било речи о даљим потезима опозиције у светлу последњег напада на лидера Покрета за промене (ПЗП).

"Закључак састанка је да тражимо хитну седницу Савета за одбрану и безбедност, којој треба да присуствују и лидери опозиције", рекао је Мандић и најавио да ће опозиција тражити да тема састанка буде борба против организованог криминала.

Савет за одбрану и безбедност чине председник државе Филип Вујановић, премијер Мило Ђукановић и председник парламента Ранко Кривокапић.

Председник Црне Горе Филип Вујановић осудио је напад на Небојшу Медојевића.

Из Вујановићевог кабинета саопштено је да се председник залаже за афирмацију вредности демократије, толеранцију и заштиту личних и породичних вредности кроз институције система и да осуђује напад на Медојевића.

Вујановић је саопштио да о иницијативи за сазивање седнице Савета за одбрану и безбедност треба да одлучи председник Скупштине Ранко Кривокапић.

Медојевић одбија полицијску заштиту

Лидер ПЗП-а Небојша Медојевић изјавио је да страхује од ликвидације и да очекује да ће наредних дана бити још напада, оценивши да је напад на њега "мафијашка порука да престане да се бори против криминогених организација и организованог криминала".

Медојевић је полицији, која му је понудила заштиту, рекао да сматра да му у овом моменту није потребна полицијска пратња или заштита и најавио да ће се тим поводом обратити писмено Сектору за обезеђење личности и објеката, од кога ће тражити процену сопствене безбедности.

Нападач је, по Медојевићем сведочењу, од лидера ПЗП-а захтевао да му остави на миру фамилију, иначе би могао бити и "физички ликвидиран".

Полиција је одмах привела тридесетогодишњег Ненада Мићуновића, који је и даље у притвору, а саопштено је да у његовом насртају на Медојевића није било елемената кривичног дела, па ће бити поднета прекршајна пријава због основане сумње да је прекршио Закон о јавном реду и миру.

Адвокат осумњиченог Владан Бојић тврди да су се његов клијент и Медојевић срели случајно. "Мој брањеник га је повукао за рукав и упозорио да више не излаже руглу његовог стрица и породицу Мићуновић".

Према речима Бојића, које преноси данашња "Побједа", Медојевић је Мићуновићу дословце рекао: "Обавестићу Американце". 

Напад на Медојевића осудили и власт и опозиција

Напад на лидера црногорског опозиционог ПЗП-а Небојшу Медојевића осудили су владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића и странке парламентарне и непарламентарне опозиције.

Док ДПС очекује да ће надлежни државни органи учинити све да би се утврдиле околности везане са тај инцидент, лидер опозицоне Нове српске демократије Андрија Мандић затражио је хапшење контроверзног црногорског бизнисмена Бранислава-Брана Мићуновића.

Медојевић је у суботу саопштио да га је непосредно после напада телефоном позвао Кривокапић, који је лидер мање чланице владајуће коалиције, Социјалдемократске партије, и амбасадор САД у Подгорици Родерик Мур који је, како је рекао лидер ПЗП-а, истакао да је запрепашћен због напада.

У анкетама које су медији спроводили током протеклих година, Мићуновић је на другом месту на листи 10 најмоћнијих људи у Црној Грори, после премијера Ђукановића.

Медојевић и Мандић, последњих дана, поводом случаја Дарка Шарића, кога српски Интерпол тражи због сумње да је организовао шверц више од две тоне кокаина из Јужне Америке у Европу, навели су да је Мићуновић умешан у шверц наркотицима и да је "човек број један у Црној Гори, који се пита при доношењу свих значајнијих државних одлука.

Мићуновић, моћни човек из сенке

Црногорски медији тврде да браћа Мило и Ацо Ђукановић и Мићуновић представљају црногорску "велику тројку" мимо које, у њиховој широкој сфери деловања, не може бити донета ниједна крупнија одлука.

При том се наводи да Мићуновић сам за себе воли да каже да је "Титово дете" и да су му циљеви испуњени обнављањем црногорске државности. Он важи, тврде медији, за највећи ауторитет у црногорским пословним круговима, са изузетним везама у региону и шире.

Медији наводе и да је он у београдској јавности означен као "шеф црногорског подземља", а да је сам такве приче оквалификовао "као обичне лажи".

Преко своје породице и људи од поверења, како се наводи, Мићуновић контролише игре на срећу, туризам, забаву, а власник је и неколико атрактивних некретнина на приморју.

Иако је веома утицајан, о Мићуновићу се званично, ипак, ништа не зна, па ни како он сада изгледа, јер се у јавности скорије није појавила нека његова фотографија.

Медојевића, који је већ био на удару критика представника црногорске власти и медија, због изјава датих недавно у Београду да је Црна Гора талац организованог криминала и о повезаности премијера Ђукановића са одбеглим Дарком Шарићем, напао је Ненад Мићуновић, братанац Бранислава Мићуновића.

Божидар Мићуновић, брат Бранислава Мићуновића и Ненадов отац, огласио се у суботу захтевајући да их Медојевић остави на миру.

Божидар је упитао и када је то Медојевић са његовим братом Браном пио кафу да би могао тако да га напада, као и да нападом на Брана, лидер ПЗП-а прозива целу породицу што њима, каже, прави велике проблеме.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи