Бугари не одустају од атомске централе

После одустајања западних стратешких партенара, Бугарска и Русија поново сарађају у грађењу атомске централе. Русија обећала две милијарде евра за изградњу централе "Белене".

Русија повећава учешће у пројекту изгрaдње атомске централе "Белене" у Бугарској, ракао је министар енергетике Бугарске Трајчо Трајков, после разговора са руским министром енергетике Сергејом Шматком и директором "Росатаома" Сергејом Кириенком, јављају бугарски медији.

Реч је о суми од преко две милијарде евра, које ће у Бугарску стизати етепно у нередне две године. Само за ову годину Бугари су у Белене одлучили да уложе око 400 милиона евра.

На поновно окретање Русији, Бугарска је принуђена јер је стратешки инвеститор са Запада немачка комапнија "RWE" због сопствених потешкоћа, октобра прошле године одлучила да се повуче из финасирања "Белена".

Пре пар дана и сам премијер Бојко Борисов изјавио је да његова земља нема намеру да одустане од градње атомске централе " Белене", упрокос финасијским проблемима које има.

Због застареле и како се тврдило опасне совјетске технологије, Бугарска је уочи уласка у ЕУ  затворила атомску централу "Козлодуј" а пројекат "Белене" са планираним капацитетом од 2.000 мегавата годишње прогласила инвестицојом деценије и јединим начином за дугоручно и сигурно снабдавање електричном енергијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи